La tertúlia proscrita

El laborista Higgins, virtual guanyador de les eleccions a la presidència d’Irlanda

  • L'independent Seán Gallagher reconeix la victòria de Higgins · El recompte situa Martin McGuinness (Sinn Féin) en tercera posició

VilaWeb
Redacció
29.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els irlandesos han escollit nou president pels pròxims set anys. El poeta i ex-ministre de Cultura laborista, Michael D. Higgins, és el virtual guanyador amb un 40% dels vots de primera preferència un cop recomptat el 56% dels vots. El candidat independent, Seán Gallagher, amb un 28,1% dels vots ha reconegut la derrota i ha felicitat Higgins. La sorpresa de les eleccions ha estat Martin McGuinness (Sinn Féin), que se situa en tercera posició amb un 13,5% dels vots.

‘He trucat a Higgins per felicitar-lo pel seu èxit en aquestes eleccions’, va dir ahir Gallagher en un comunicat a la seva web. ‘El seu lema deia que seria un president per estar-ne orgullós, i jo crec que serà així’, afegeix l’independent. Higgins, que era el favorit dels sondatges, succeirà Mary McAleese a la presidència d’Irlanda, un càrrec més simbòlic que polític i amb molt poques atribucions de poder real. Serà el novè president del país.

El resultat definitiu oficial és previst que s’anunciï al llarg d’avui per causa del complicat sistema de votació, que permet als electors marcar més d’una opció segons un ordre de preferència, i del recompte manual a cada col·legi electoral.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any