La tertúlia proscrita

Zapatero nega un acostament de presos abans de les eleccions

  • El president del PNB, Iñigo Urkullu, li havia demanat que derogui la llei de partits i acosti els presos d'ETA

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.10.2011 - 13:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre de Presidència espanyol, Ramón Jáuregui, ha dit que el govern de Zapatero no canviaria la política penitenciària i que no hi hauria un acostament de presos abans de les eleccions. ‘No correspon a aquest govern de prendre iniciatives a vint dies de les eleccions que donara pas a un nou govern’, ha dit. Responia així la petició del president del PNB, Iñigo Urkullu, perquè hi hagués un acostament de presos i es derogués la llei de partits.

Urkullu entén que el motiu per a mantenir unes determinades mesures d’excepcionalitat al País Basc ha desaparegut des que ETA va anunciar que deixava definitivament les armes. I així mateix ho ha fet saber al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en la reunió que han tingut avui a la Moncloa.

Urkullu ha fet referència al punt 10 de la Declaració d’Ajuria Enea i ha apostat per la derogació de la llei de partits, de manera que totes les formacions polítiques puguin ser presents en el procés que ara comença, i també ha proposat ‘una flexibilització de la política penitenciària’ per tal que hi hagi un acostament de presos.

Urkullu ha fet referència també al reconeixement de les víctimes. ‘S’ha fet un llarg recorregut en la política de reconciliació’, ha dit, i ha afirmat que ara era ‘urgent i imprescindible que l’esquerra abertzale’ se sumés al reconeixement del dolor causat.

En tercer lloc, el president del PNB ha dit que la ‘nova transició’ que ara afronta el País Basc havia de ser conduïda pels partits polítics i que només hi havia un camí: ‘el pacte polític, l’acord institucional i el referèndum social; i per fer-ho, s’hi han d’integrar totes les sensibilitats polítiques’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any