La tertúlia proscrita

MSF no sap qui va segrestar les cooperants ni on són

  • L'exèrcit kenyà creu que ha estat al-Shabaab, vinculats a al-Qaida, i sospita que se les hagin endut a Somàlia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.10.2011 - 18:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Metges Sense Fronteres a Espanya, Juan Antonio Bastos, ha dit que no tenen cap informació sobre l’autoria del segrest de les dues cooperants ni del lloc on deuen ser ara, l’endemà d’haver estat segrestades a Kenya. Montserrat Serra i Ridao, de Palafrugell, una de les cooperants, participava amb Blanca Thiebaut en una missió al camp de refugiats d’Ifo, un dels de Dadaab, el més gran del món. L’ONG ha valorat la cooperació amb el govern espanyol i el kenyà per a resoldre el segrest.

Metges Sense Fronteres ha decidit de traslladar el seu personal al camp de refugiats de Dadaab fins a la capital de Kenya, Nairobi, arran del segrest.

La policia kenyana creu que són els insurgents d’al-Shabaab, vinculats a al-Qaida, els responsables del segrest, i que se les poden haver endutes a Somàlia, com ja s’hi han endut dues dones més, segrestades aquestes últimes setmanes. De totes maneres, l’exèrcit rastreja l’entorn del lloc on foren segrestades.

El segrest es va fer devers la una del migdia al camp de refugiats d’Ifo i, segons l’ONG, en l’atac van ferir el conductor del jeep que les portava, ara ingressat en un hospital. La policia va tancar la frontera entre Kenya i Somàlia, on aquestes darreres setmanes hi ha hagut alguns incidents violents i segrestos d’estrangers.

El mes de setembre, una dona britànica de 56 anys, Judith Tebbut, va ser segrestada en plena nit per un grup d’homes armats mentre era amb el seu marit al centre turístic de Kiwayu, i els segrestadors li van matar el marit, David Tebbut. L’1 d’octubre una dona francesa de 66 anys també va ser segrestada per una banda armada, en aquest cas a la zona de Manda.

Els cooperants de Metges Sense Fronteres no tenen seguretat privada, perquè l’ONG ‘no considera que això augmenti la seguretat’. Així ho va explicar ahir la directora d’operacions de MSF, Raquel Arroyo, que va concretar que les dues voluntàries segrestades col·laboraven en la construcció d’un hospital a la zona.

Somàlia viu una guerra civil des del 1991. A conseqüència dels segrestos, el Ministeri d’Afers Exteriors del Regne Unit va recomanar als ciutadans que van a Kenya que no s’acostin pas a la costa pròxima a Somàlia, si no és del tot indispensable.

Dadaab va néixer el 1991 per acollir-hi els somalins que fugen de la violència del seu país i ara ja hi ha 400.000 refugiats.

Aquest segrest encara obliga més el govern kenyà a reforçar les fronteres, perquè li fa perillar el sector turístic, la font d’ingressos principal del país.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any