La tertúlia proscrita

Núria Feliu celebra al Liceu els cinquanta anys de carrera

  • Serrat, Sílvia Pérez Cruz, Marina Rossell, Peret han participat en el recital

VilaWeb
Redacció
09.10.2011 - 21:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Núria Feliu ha celebrat aquest vespre els seus cinquanta anys de carrera musical amb un concert al Gran Teatre del Liceu, que ha aplegat un bon grapat d’artistes destacats de l’escena catalana i bons amics de la cantant. Amb una direcció escènica dels artistes Enric Majó i Abel Folch, han desfilat per l’escenari noms com el de Sílvia Pérez Cruz, Joan Manuel Serrat, Peret, Marina Rossell, l’Elèctrica Dharma o Luis Cobos, que ha dirigit la Big Band 50/70. La cultura popular també ha ocupat un lloc destacat en la trobada, amb la presència de diverses colles geganteres, la cobla Maricel i l’actuació dels Castellers de Sants, el barri barceloní on va néixer i on resideix Feliu.

Un de les primers duets que ha fet Núria Feliu ha estat amb un altre home de barri, ‘El noi del Poble Sec’, Joan Manuel Serrat, amb qui ha cantant ‘Sota un cirerer florit’. ‘Crec que la Núria és estimada no perquè se senti més de Sants que ningú o més catalana que el timbaler del Bruc, Núria Feliu és estimada perquè ella estima molt i és bona persona’, explicava Serrat moments abans de l’inici del recital.

El periodista musical Àngel Casas, un dels presentadors de la gala, ha apuntat que la cantant ‘ha fet tantes coses que és impossible sintetitzar-les amb brevetat’. Ha dit: ‘La seva aportació a l’escena catalana ha estat molt important. Ha sabut acstar-nos la música internacional, descobrir-nos els ‘standards’ americans i donar la volta al món, amb les seves col·laboracions amb Tete Montoliu’.

Per la seva banda, Sílvia Pérez Cruz considera que Núria Feliu ‘té una veu especial, de cantant negra, molt diferent a la meva’. Li admira les seves ganes d’innovar, de provar, de renovar-se i d’aprendre de la gent jove. ‘Per ser un bon artista no cal tenir tècnica sinó saber donar i saber rebre, que es crei un diàleg amb el públic i amb l’artista que l’acompanya, i això, la Núria ho fa i molt bé’.

El president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat de la seva esposa, Helena Rakosnik; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president del Futbol Club Barcelona, Sandro Rossell o l’expresident d’ERC, Joan Puigcercós, han estat algunes personalitats que també han assistit al concert. Del Govern també hi havia la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el d’Economia, Andreu Mas-Colell.

Si la relació d’artistes convidats ha estat extensa, no s’ha quedat curta la dels presentadors de l’acte. A més d’Àngel Casa han aparegut Josep Cuní , Helena García Melero, Enric Frigola, Òscar Dalmau, l’escriptora Empar Moliner, i d’altres.

Tota una vida dalt dels escenaris

Núria Feliu i Mestres, una figura de referència del món de la cançó catalana, va néixer al barri barceloní de Sants el 21 de setembre de l’any 1941. Fa pocs dies ha fet setanta anys. La seva incursió en el món artístic va començar a l’Orfeó Canigó de Sants, i va debutar com a cantant l’any 1965, en plena efervescència de la Nova Cançó. Des de llavors ha conreat un ampli ventall de gèneres musicals: el cuplet, el jazz, el blues, el country, la cançó tradicional, la música italiana i la francesa. En una època, Núria Feliu va col·laborar amb el pianista Tete Montoliu, amb qui va assolir el reconeixement internacional.

La trajectòria de la Feliu també està estretament lligada a la reivindicació de la cultura i dels Països Catalans. Ha actuat en nombroses ocasions als casals catalans d’Europa i d’Amèrica i molts actes reivindicatius, un dels darrers, el 8 de març del 2009, a la capçalera de la manifestació de la campanya ’10Mil a Brusel·les’.

Entre els molts guardons que ha rebut destaquen la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona. Va ser la pregonera de la Festa Major de Santsl’agost d’aquest any.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any