La tertúlia proscrita

Els partits belgues formaran govern contra els independentistes flamencs

  • Vuit partits pacten la reforma de l'estat belga que blocava la formació de govern i exclouen el guanyador de les eleccions

VilaWeb
Redacció
08.10.2011 - 17:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els vuit partits implicats en l’última fase de les negociacions per formar govern de coalició a Bèlgica han aconseguit tancar un acord sobre la reforma de l’estat. Aquesta reforma era la condició dels grups flamencs per desblocar la creació del nou executiu després d’un any i mig de les eleccions. L’acord deixa fora els guanyadors de les eleccions, els independentistes de la Nova Aliança (N-VA).

El pacte inclou els conservadors, socialistes, liberals i verds valons i flamencs. Els caps negociadors francòfons, Charles Michel, Laurette Onkelinx, Joëlle Milquet i Jean-Michel Javaux, han celebrat aquesta passa perquè consideren que és ‘la reforma més important de l’estat de tota la història de Bèlgica’.

La falta d’avenç en la resolució de la crisi política ha passat factura a Bèlgica en el terreny econòmic en veure’s debilitada la credibilitat davant dels mercats. Segons expliquen els diaris belgues, l’agreujament de la situació financera del banc Dexia ha forçat els negociadors a resoldre l’acord amb rapidesa els últims dies.

El cap dels socialistes valons, Elio di Rupo, que ha encapçalat les negociacions per encàrrec del rei Albert II, presentarà formalment els detalls de l’acord dimarts vinent i, aleshores, començarà els contactes amb els partits de l’acord per formar govern.

La reforma de l’estat

Els negociadors van resoldre a principi de setembre un dels principals obstacles en les converses i van resoldre la divisió dels trenta-cinc municipis del districte electoral i judicial de Brussel·les-Halle-Vilvoorde (BHV). El resultat és que sis d’aquests municipis mantindran l’estatus de ‘facilitat’, que permet als seus habitants utilitzar el francès en les relacions amb l’administració i la justícia i votar per llistes electorals de Brussel·les. Els vint-i-nou restants no podran fer cap d’aquestes coses.

Els altres temes de discussió han estat les lleis de finançament federal, l’autonomia fiscal i la transferència de competències de l’estat a les regions, que reclamaven els flamencs i refusaven els valons.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any