La tertúlia proscrita

La defensa de la llengua i la lluita contra la crisi centren el Nou d’Octubre

  • Les manifestacions surten de la plaça de Sant Agustí a les sis del vespre

VilaWeb
Redacció
09.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Diada del País Valencià arriba enguany marcada pels atacs a la llengua i la crisi que continua colpint la societat. Amb tot, les entitats organitzadores de les manifestacions d’avui, que commemoren l’entrada a València de les tropes de Jaume I, encaren la jornada amb esperança. ‘Partim de la realitat, la més profunda crisi econòmica i política des de la transició, per afirmar la voluntat que siga respectat el nostre dret de decidir davant les necessitats que afronta el país’, resa el manifest (pdf) de la Comissió Nou d’Octubre.

Així, el lema de la manifestació d’avui de la Comissió Nou d’Octubre, que aplega sindicats (CCOO, UGT, CAT, Intersindical Valenciana), partits (Bloc, Verds, ERPV, EUPV, Iniciativa i PSAN) i associacions (ACPV, Escola Valenciana, Ca Revolta, El Micalet i Xúquer Viu), és ‘Som País Valencià, volem decidir’. Amb aquest lema afronten una jornada reivindicativa en què demanen una sortida social a la crisi, la recuperació de les emissions de TV3, que van tancar-se el 17 de febrer, i en què critiquen el projecte de model trilingüe a l’escola.

La manifestació comença a les sis de la vesprada a la plaça de Sant Agustí. El mateix punt des d’on parteix la marxa convocada per l’esquerra independentista (Maulets, Cajei, Endavant, COS, SEPC i Alerta Solidària). Sota el lema ‘Defensem la llengua, lluitem pel país‘, l’esquerra independentista fa una crida a defensar la llengua i la cultura enfront els atacs del govern valencià i espanyol i en el marc d’una ‘crisi que fa estralls al nostre poble’.

Aquest és el primer Nou d’Octubre amb Alberto Fabra a la presidència. En aquest sentit, el portaveu de la Comissió, Toni Gisbert, deia fa uns dies que, malgrat el canvi d’actituds del govern després de la dimissió de Francisco Camps, calien més fets concrets i no tan gestos i paraules. També és el primer Nou d’Octubre sense TV3.

El manifest (pdf) de la Comissió Nou d’Octubre serà llegit avui pel fill d’Enric Valor, en homenatge al centenari del naixement de l’escriptor.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any