La tertúlia proscrita

Deu anys després, l’Afganistan continua en guerra

VilaWeb
Redacció
07.10.2011 - 16:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quatre setmanes després dels atemptats d’al-Qaida contra Nova York i Washington, el 7 d’octubre de 2001 l’exèrcit nord-americà, amb el suport d’una coalició de forces internacional emparada per l’OTAN, va començar a atacar l’Afganistan governat pel moviment integrista islàmic talibà. La raó esgrimida per l’aleshores president dels EUA, George W. Bush, era posar fi a un règim que donava cobertura al principal dirigent de la xarxa al-Qaida, Ossama bin Laden. Una dècada després, l’Afganistan ja no és governat pels talibans i Bin Laden és mort, però la guerra més llarga en què s’han involucrat els EUA continua encesa i el país no aixeca cap.

En deu anys de guerra, doncs, les forces ocupants no han assolit els objectius de pacificació i democratització que deien que buscaven, i el dia a dia dels afganesos continua essent dur. Serveis bàsics com la sanitat i l’educació, per exemple, presenten moltes mancances, i el progrés en el respecte dels drets humans és molt lent.

L’altíssima xifra de civils morts (desenes de milers, segons la majoria de fonts), les nombroses baixes de soldats nord-americans i internacionals (2.754 en conjunt, respecte a les 4.795 de l’Irac) i l’elevadíssim cost de la maquinària de guerra (sols els EUA hi han deixat ja més de 400.000 milions de dòlars des de 2001) són ara mateix elements que posen en qüestió la intervenció bèl·lica. Potser per això l’administració de Barack Obama es va comprometre el juny passat a retirar una part de les seves forces, trenta-tres mil soldats de noranta mil, arribats en aquell país com a part d’un reforç militar el 2009.

La retirada definitiva de totes les forces de la coalició internacional, que ara mateix és de cent trenta mil soldats, no és prevista fins al final del 2014, arran d’una transferència gradual de la responsabilitat militar en matèria de seguretat a la policia i l’exèrcit afganesos. Sobre el terreny, amb tot, els atacs d’insurgents talibans continuen i fins i tot han augmentat lleugerament aquests últims mesos respecte de períodes anteriors.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any