La tertúlia proscrita

Els sindicats es mobilitzen contra les retallades a tot el país

  • Avisen que si continua la política de retallades, hi haurà 'una tardor calenta' · S'han fet manifestacions a Tarragona, Lleida, Alacant, Barcelona, Castelló, Eivissa, Girona, Maó, Palma i València

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.10.2011 - 20:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicatshan avisat que de continuar amb la política de retallades i amb les amenaces puntuals d’eliminar la paga extra de Nadal als funcionaris, Catalunya ‘té servida una tardor calenta’ de mobilitzacions laborals. Ho han afirmat tant Joan Carles Gallego com Josep Maria Álvarez, secretaris generals de CC OO i UGT, respectivament. Aquests dos sindicats, juntament amb l’USOC, han encapçalat aquesta tarda una manifestació que ha aplegat milers de treballadors sota el lema ‘El treball decent no és un privilegi‘ (pdf, en espanyol).

Els sindicats assenyalen la reforma laboral i les retallades del sector públic com les causes principals de l’augment de la desocupació, i entenen que els ajustos del govern, pensats més per a reduir el dèficit que no pas per a reactivar l’economia, són ‘inadequats’ per a sortir de la crisi.

Vista la persistència de la crisi, els sindicats majoritaris (UGT Catalunya, UGT País Valencià, UGT Illes; CC OO Catalunya, CC OO País Valencià, CC OO Illes) tornen a emplaçar el govern a posar fi a la política d’austeritat marcada per les retallades dels serveis socials, que amb els acomiadaments corresponents contribueixen a augmentar el nombre de desocupats, en lloc de revitalitzar el país. També demanen una reforma del sistema fiscal que permeti de posar fi als paradisos fiscals, gravar les rendes altes, crear nous impostos sobre les grans fortunes i les transaccions internacionals i eradicar l’economia submergida i el frau fiscal’.

Per tot plegat, han cridat tothom a manifestar-se a les ciutats que han preparat protestes contra unes retallades que consideren que posen en perill serveis bàsics i els drets laborals adquirits durant les últimes dècades. Les primeres manfiestacions han tingut lloc aquest matí a Tarragona i Lleida.  La resta, a la vesprada.

A Tarragona, un centenar de persones s’han concentrat per demanar canvis en el model econòmic i laboral. A més, han fet una crida a participar a la manifestació del 15 d’octubre a la ciutat. Els sindicats convocants han valorat positivament ‘el gest simbòlic’ del govern d’eliminar-se la paga extra. També a Lleida ha tingut lloc una concentració que ha servit per reclamar que es mantingui el dret a la negociació col·lectiva i a la protecció social, i que les retallades no afectin les condicions laborals.

D’una altra banda, aquest matí uns dos mil estudiants de secundària s’han manifestat aquest matí pel centre de Barcelona contra les retallades en educació. Sota la pancarta ‘No a les retallades socials. Per una educació de qualitat’, han denunciat que la congelació dels pressupostos en educació posa en perill el futur de tota una generació.  D’aquesta manera se sumaven a les mobilitzacions que hi ha avui a diverses ciutats amb motiu de la Jornada Mundial del Treball Digne.

A les Illes, la convocatòria també té el suport de STEI i del Moviment d’Escoles Mallorquines, que considera que les mesures anunciades pel govern de José Ramón Bauzá ‘no solament són un atac directe a tots els treballadors de l’ensenyament, sinó també un atac directe i generalitzat a la qualitat de l’educació’. L’entitat recorda els ‘atacs frontals a la llengua i al model d’immersió lingüística’ i lamenta que ara s’anunciïn ‘més mesures contra la qualitat de l’ensenyament, amb menys professors i pressupost’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any