Els Estats Units preparen una demanda contra el bancs que van concedir ‘hipoteques escombraria’

  • Ho publica el New York Times, citant tres fonts d'alt nivell

VilaWeb
Redacció
02.09.2011 - 09:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els EUA intentaran que els bancs assumeixin responsabilitats per la crisi econòmica financera. L’agència governamental que supervisa els mercats hipotecaris prepara una demanda contra més d’una desena de bancs, acusant-los d’enganyar els clients sobre la qualitat i les condicions de les hipoteques que contractaven en plena bombolla immobiliària, segons que publica avui el New York Times en aquest article.

Entre els bancs que seran acusats hi ha Bank Of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs i Deutsche Bank, segons el diari, que cita tres fonts no identificades que posseeixen informació valuosa.

L’Agència Federal de Finançament de l’Habitatge considera que els bancs no van actuar amb prou diligència a l’hora de qualificar els tipus hipotecaris. La pràctica de les anomenades ‘hipoteques escombraria’, en què els ‘brokers’ rebaixen les condicions de les hipoteques per a atraure compradors que sovint acaben endeutant-se més del que es poden permetre, és, segons el govern americà, una de les principals causes de l’explosió de la bombolla immobiliària i de la crisi financera.

L’administració d’Obama vol així reprovar l’actitud dels bancs i mirar de recuperar les pèrdues milionàries que va ocasionar aquesta pràctica i que, en gran part, han acabat sufragant els ciutadans amb una nova apujada d’impostos. L’agència xifra en 21.043 milions d’euros (30.000 milions de dòlars) les pèrdues.

Segons el New York Times, cap responsable de cap dels bancs afectats no ha volgut fer declaracions i només un portaveu del Deutsche Bank ha dit que ‘no podia fer comentaris sobre una demanda que no ha estat interposada’. És d’esperar que la notícia tingui efectes en la marxa de la borsa de Nova York, avui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any