Esperant el mes de setembre

  • Tots els estats de l'euro hauran d'aprovar el rescat de Grècia i Espanya tornarà al mercat del deute

VilaWeb
Redacció
07.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tota l’atenció mediàtica i econòmica està centrada ara en l’obertura dels mercats demà al matí per veure els efectes de la rebaixa de la qualificació del deute del deute nord-americà. I més encara després d’una setmana negra per les borses, especialment les europees. Però el cert és que, com recorden diverses veus, l’autèntica magnitud de la crisi mundial que vivim no es podrà començar a avaluar fins al mes de setembre, que es preveu financerament complicat per diversos motius, especialment en l’àmbit europeu.

Tots pendents del rescat de Grècia

En primer lloc, tot els estats de la zona euro hauran de ratificar a primers de setembre els acords i les condicions del rescat de Grècia pactats el 21 de juliol. I ja són conegudes les resistències, pel cap baix, de Finlàndia. A més, els partits que formen la coalició del govern alemany veuen el rescat, cadascun d’ells, de manera diferent, cosa que podria derivar en una nova crisi política per a Merkel i, fins i tot, segons les visions més apocalítiques, en unes eleccions avançades a Alemanya. I l’anunci d’unes eleccions a Alemanya causaria encara més incertesa als mercats. El cas és que Partit Social Demòcrata (SPD), el principal partit de l’oposició, ja ha dit que facilitarà la ratificació de l’acord al parlament, però ha advertit que exigirà d’avançar les eleccions si la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de Merkel i els seus socis de govern, els liberals de l‘FDP, no assoleixen la majoria entre ells.

El comissari d’Economia de la Unió, Olli Rehn, recordava aquesta setmana que els serveis de la Comissió Europea ‘treballen dia i nit’ per enllestir els detalls tècnics de l’acord per tal que estigui llest a primers de mes i pugui ser ratificat al més aviat possible per tots els estats per assegurar l’estabilitat financera.
Per a accelarar aquest procés representats del Fons Monetari Internacional (FMI) i del Banc Central Europeu (BCE) es desplaçaran a Atenes a primers de setembre per supervisar els avenços de les mesures internes aprovades per Grècia.

Això sí, dins d’aquest trencaclosques, qualsevol senyal que porti a qüestionar l’aprovació del nou tram de rescat per a Grècia, debilitaria novament el Pasok, el partit que governa, i podria abocar Grècia a unes noves eleccions, un escenari crític per a l’estabilitat dels mercats.

L’estat espanyol tornarà al mercat del deute

D’altra banda, l’estat espanyol tornarà al mercat del deute precisament l’1 de setembre, després d’haver renunciat a la subhasta del tresor incialment prevista per al 18 d’agost. Aquesta subhasta serà una nova prova de foc, després d’un més d’agost que es preveu convuls, per l’economia espanyola, que ha vist com aquests darrers dies es disparava la prima de risc.

I tot plegat, en un context de pre-campanya electoral i amb uns pressupostos per al 2012 que ja han quedat forçosament aparcats fins, com a mínim, al mes de gener.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any