CiU salva la reforma de les pensions al congrés espanyol

  • La Federació inclou al text una esmena per a la transferència dels edificis de set hospitals a la Generalitat · Camacho avisa que el suport de Mas a Zapatero no ajuda a un acord en pressupostos

VilaWeb
Redacció
27.06.2011 - 16:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió de treball del congrés espanyol ha aprovat la reforma de les pensions impulsada pel govern de Zapatero, que inclou l’augment progressiu de l’edat de jubilació fins als 67 anys. El suport de CiU ha tornat a ser decisiu per a l’aprovació de la reforma, una setmana després de permetre, amb l’abstenció, que prosperés el nou marc de negociació col·lectiva. La federació ha incorporat una cinquantena d’esmenes al text i hi ha inclòs la transferència a la Generalitat dels edificis de set hospitals de Catalunya. PP, Esquerra, ICV, IU i BNG hi han votat en contra, i el PNB s’ha abstingut.

El d’avui era un dels últims esculls perquè el govern espanyol tirés endavant la reforma de les pensions, que s’ha aprovat a la comissió de treball, la qual actuava amb competència legislativa plena. Això vol dir que el text no ha de passar pel ple i que va directament al senat. Allà s’hi podran introduir noves esmenes. 

La comissió ha rebutjat una a una les esmenes de l’oposició amb els vots de CiU i el grup socialista, que sumaven dos més que la resta. Els dos partits han fet servir la mateixa majoria per aprovar les esmenes transaccionades entre la federació i el PSOE. El resultat de la votació final del dictamen ha estat de 19 vots a favor, 18 en contra i una abstenció (PNB).

El suport de CiU al text permet que prosperi el nou marc de les pensions i, de retruc, que augmenti l’edat de jubilació, que ha topat amb l’oposició de pràcticament tota la resta de grups.

Un dels punts decisius per a aquest suport de CiU ha estat el compliment del compromís del govern espanyol de transferir a la Generalitat els edificis de set hospitals catalans. Entre altres es tracta de la Vall d’Hebron de Barcelona, Bellvitge de l’Hospitalet, Josep Trueta de Girona, Can Ruti de Badalona, l’Arnau de Vilanova de Lleida, el de Viladecans i el Verge de la Cinta de Tortosa. El servei ja és competència del Govern català, però fins ara la titularitat dels edificis continuava en mans de l’Estat. La transferència d’aquesta titularitat és una de les contrapartides de l’abstenció que la setmana passada va permetre que prosperés la reforma de la negociació col·lectiva. Una de les opcions de què disposa la Generalitat és vendre els edificis, llogar-los per continuar-los utilitzant i guardar una opció de recompra del futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any