Camps aprima el Consell i el renova a fons

  • Ahir va presentar un executiu de deu carteres, tres menys que no fins ara · Paula Sánchez de León a Presidència, Enrique Verdeguer a Economia, José Císcar a Educació, i Lola Johnson, que serà la portaveu, a Cultura

VilaWeb
Redacció
22.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, va presentar ahir el nou govern, en què no hi ha tres dels seus principals col·laboradors: Gerardo Camps, Vicente Rambla i Rafael Blasco. Al nou executiu hi haurà tan sols una vice-presidència, ocupada per Paula Sánchez de León, que també serà consellera de Presidència i mà dreta de Camps. Les funcions de portaveu del govern aniran a càrrec de la nova consellera de Turisme, Cultura i Esport, Lola Johnson, fins ara polèmica directora de Canal 9.

Reducció i renovació

A més de reduir les conselleries de tretze a deu, Camps ha renovat a fons els membres del govern. Tan sols repeteixen Paula Sánchez de León, Maritina Hernández i Serafín Castellano.

Paula Sánchez de León ocuparà la Conselleria de Presidència i serà l’única vice-presidenta del govern valencià. La seva feina consistirà a coordinar les tasques del govern i la presència institucional fora del territori. En paraules de Francisco Camps, Sánchez de León fou la directora de ‘la reeixida campanya del PP, que fa que jo sigui ara aquí, i persona de gran esforç’.

Repeteixen conselleria, Serafín Castellano, conseller de Governació, i Maritina Hernández, consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Per Camps, aquestes dues conselleries són essencials en un govern valencià: la d’agricultura és necessària ‘en tot govern dels valencians’; i la de governació, és indispensable en l’extinció d’incendis i en ‘l’actuació ràpida en la defensa del territori’.

La Conselleria d’Economia, Indústria i Comerç, l’ocuparà Enrique Verdeguer, fins ara director general de l’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX); i de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, se’n farà càrrec José Manuel Vela, fins ara secretari autonòmic de la Conselleria d’Economia i ex-vice-rector de la Universitat Jaume I de Castelló. ‘Crec que és una necessitat lligar la política industrial i els sectors productius a les grans decisions en matèria econòmica’, va dir Camps per justificar la unificació d’Economia amb Indústria. Del nou conseller Enrique Verdeguer Camps, en va dir que era un ‘expert en exportació i innovació, i una persona que havia obert la indústria espanyola als mercats internacionals’; que per això confiava que aportés els seus coneixements a l’àmbit valencià’.

L’actual batlle de Teulada (Marina Alta), llicenciat en dret i delegat del govern valencià a Alacant, José Císcar serà el nou conseller d’Educació, Formació i Ocupació. ‘Unificar educació, formació i ocupació és una de les coses que volia fer, i saber que tota l’educació, des de primària, estarà al costat de l’ocupació és una gran satisfacció.’Segons Camps, la unificació d’aquestes competències es justificava perquè ‘avui educar, formar, té una línia directa amb la qualificació per a ser econòmicament més competitius’.

La batllessa de la Vall d’Uixó (Plana Baixa), Isabel Bonig, dirigirà Infrastructures, Territori i Medi Ambient, i Jorge Cabré, fins ara secretari de Justícia, serà el nou conseller de Justícia i Benestar Social.

L’actual directora de Canal 9, Lola Johnson, serà la nova consellera de Cultura, Turisme i Esports; també farà les funcions de portaveu del Consell. Per Camps, aquesta conselleria té la ‘importantíssima tasca d’unir la defensa del nostre patrimoni, dels sectors audiovisuals, de les arts escèniques i de l’esport, en una visió del País Valencià com a projecte extern i intern… Aquesta visió ha de ser cada dia més bona, i per això m’ha semblat que una experta en el mitjà audiovisual i en les tradicions valencianes havia de presidir aquesta conselleria’.

Camps jura el càrrec de president

El president de la Generalitat, Francisco Camps, havia jurat el càrrec de president de la Generalitat al matí a les Corts, i havia repetit que calia fer ‘un canvi de mentalitat’ i que calia implantar més austeritat i eficàcia (àudio). Segons que va dir, cal estalviar ‘per mantenir la societat del benestar, la sanitat, l’educació i les polítiques socials’; va proposar que la microeconomia fos la base de la feina diària i que s’assumissin els canvis sense por. Finalment, va reiterar que el seu govern no renunciaria a les aspiracions d’aigua, finançament i grans infrastructures.

Compromís critica el discurs de Camps i dubta que el president acabi la legislatura

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, no creu que Camps acabi la legislatura, i va recordar la seva relació amb el cas Gürtel: ‘Ni jo ni ningú dels qui som ací creiem que Camps acabe la legislatura, perquè té seriosos problemes judicials, no tan sols ell, sinó també el seu equip més directe.’ Per ella, el president havia començat el discurs de presa de possessió ‘parlant de democràcia, la cosa que justament li falta, com li ho ha dit cinc vegades el Tribunal Constitucional i, una més, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any