Tallen el Passeig de Gràcia Aragó de Barcelona per reivindicar els drets de les dones

  • Un col·lectiu de dones diu 'prou' a Camps · Aquest vespre hi ha manifestacions a les principals ciutats del país · Mas reivindica la dignitat de la dona en l'acte oficial del 8 de març

VilaWeb
Redacció
08.03.2011 - 20:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de dones s’han manifestat aquest vespre a les principals ciutats del país amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que enguany celebra el centenari, per a reivindincar els drets de les dones. Poc abans de la manifestació, però, un centenar de dones ha protagonitzat una acció especial a Barcelona: han tallat el Passeig de Gràcia i el carrer Aragó durant un quart d’hora per a denunciar que la crisi i les retallades socials tenen un impacte més fort sobre les dones (vídeo de l’acció). Mentre ha durat el tall de trànsit, una portaveu del col·lectiu ha llegit aquest manifest, coordinat per Ca la dona, titulat ‘Nosaltres exigim, unides decidim! Les dones contra les retallades socials’, al qual s’hi han adherit una trentena d’entitats.

Pel que fa a les manifestacions, les de Barcelona i València han aplegat milers de persones, mentre que a Palma, Castelló i Alacant, hi han assistit centenars de manifestants. Amb lemes com ‘Doble jornada, mitja pensió’, ‘Diverses però juntes, canviant el món’, ‘Les dones, la força del canvi social’, ‘Per l’igualtat en l’ocupació i l’equitat en les pensions’ i ‘Les dones diem prou a Camps’, entre d’altres, han reivindicat els drets de les dones i han denunciat les retallades socials dels governs.

Camps diu que ‘la participació de la dona a la vida diària és un termòmetre social de primera magnitud’

El president de la Generalitat Valenciana, per la seva banda, ha dit avui en el lliurament dels premis Isabel Ferrer, que reconeixen la tasca en favor de les dones, que ‘la participació de la dona en la vida diària comporta més igualtat i igualtat entre tots’. ‘És un termòmetre social de primera magnitud’, ha dit, i s’ha felicitat per ‘haver construït un govern que dedica esforços a la lluita contra la discriminació de la dona’. Amb tot, Camps no ha fet referència al col·lectiu ‘Les Dones diem Prou a Camps’, que ahir va presentar un manifest (pdf) al Centre Octubre de Cultura Contemporània de València per a  reclamar el dret de viure en una societat elevada culturalment i denunciar la manera de fer política de Francisco Camps. Inspirat en les protestes femenines contra Berlusconi a Itàlia, el manifest diu ‘prou a la desfeta dels mínims drets bàsics com la llibertat d’expressió, d’informació, d’educació, de tria de model familiar i econòmic’.

Pel que fa als premis, les guardonades han estat Asunción Francés, presidenta de l’associació Tyrius de mestresses de casa i consumidors, Matilde Asensi, periodista i escriptora, i Pilar Serrano, cap del servei de cirurgia de l’Hospital de Vinalopó.

Mas reivindica la dignitat de la dona en els actes oficials del 8 de març

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha dit aquest migdia que el govern treballarà per fer prevaldre la dignitat de les dones en qualsevol àmbit. Mas ha condicionat la prosperitat del país a ‘la defensa sense matisos de la dignitat de la dona’ però ha avisat, sense concretar més, que ‘encara hi ha despistats sobre aquesta qüestió’.

El president s’ha compromès a lluitar des del govern ‘i amb tots els instruments possibles ‘contra la violència de gènere, assumpte que ha qualificat de molt greu. Sense mencionar explícitament el burca, Mas ha dit que la dignitat de la dona ‘passa per sobre de qualsevol altra cosa, també en la forma de vestir.’

PSC, ERC i ICV porta al parlament una proposició de llei per garantir la igualtat de dones i homes

PSC, ERC i ICV-EUiA, els tres partits que formaven l’anterior govern de Catalunya, han portat avui al registre del Parlament una proposició de llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat efectiva de les dones i homes en tots els àmbits de la vida. El propòsit d’aquesta proposició és ‘avançar en l’eliminació del sexisme i l’androcentrisme de les estructures socials, culturals, econòmiques i polítiques’ per eliminar les discriminacions i la subordinació històrica de les dones reconeixent el seu paper social i econòmic de les tasques familiars, domèstiques i de cura d’altres. Caterina Mieras (PSC), Anna Simó (ERC), i Mercè Civit (ICV-EUiA) han estat les encarregades de portar la proposició de llei.

En la passada legislatura aquests tres mateixos partits ja van presentar al parlament un projecte de llei idèntic. No obstant això, va quedar aparcat i ara, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, l’han recuperat com a proposició de llei.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any