L’exèrcit de Bahrein es retira de la plaça de la Perla, després d’una dura repressió

  • Human Rights Watch compta vuitanta-quatre morts a Líbia

VilaWeb
Redacció
19.02.2011 - 12:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exèrcit de Bahrein ha retirat avui els tancs de la plaça de la Perla de la capital, Manama, per ordre del rei Hamad bin Isa al Jalifa, segons que ha informat al-Arabiya. Dijous els tancs van entrar a la plaça després de la repressió brutal de la policia de la manifestació que s’hi va convocar contra el govern i per la democratització de les institucions: hi va haver quatre morts i dos-cents trenta ferits. Aquest vídeo prova la dura repressió que van patir els manifestants.

La retirada de l’exèrcit era una de les dues condicions dels opositors per a dialogar; l’altra era la dimissió de tot el govern. La retirada dels tancs no ha estat suficient per aturar les protestes, que continuen i que a primera hora de la tarda es poden intensificar, oimés que s’ha convocat una marxa que pretén finalitzar precisament a la plaça de la Perla.

Vuitanta-quatre morts a Líbia

L’ONG nord-americana Human Rights Watch (HRW) ja ha comptat vuitanta-quatre persones mortes durant aquests últims tres dies de protestes contra el govern de Muammar el-Gaddafi a Líbia, a causa de la repressió de les forces de seguretat. HRW ha obtingut les dades a partir de converses telefòniques amb personal sanitari i testimonis de la repressió, i ha demanat a les autoritats que aturin els atacs contra manifestants pacífics i que els protegeixin de les agressions de grups pro governamentals armats.

Milers de manifestants es van concentrar ahir en el ‘Dia de la Ira’ contra les quatre dècades de Gaddafi en el poder a les ciutats de Benghazi (a l’est, la segona més grossa del país), al-Baida, Ajdabiya, Zawiya i Derna. ‘Les forces de seguretat de Gaddafi disparen contra ciutadans libis i maten gent simplement perquè sol·licita un canvi i responsabilitat’, diu el delegat de HRW al Magrib i el Pròxim Orient, Joe Stork. ‘Les autoritats haurien de permetre als manifestants pacífics de fer sentir la seva veu’.

Les protestes d’ahir a Benghazi van començar al funeral dels vint manifestants assassinats per la policia dijous. Testimonis presencials han indicat que membres de les forces de seguretat, vestits amb distintius grocs, van obrir focs contra els manifestants prop de Fadil Bu Omar Katiba, una base de la policia al centre de la ciutat.

Condemna d’Obama

El president dels Estats Units, Barack Obama, va condemnar ahir l’ús de violència policial contra els manifestants de països del món àrab que aquests últims dies protesten contra els respectius règims. Obama va instar les autoritats de Líbia, Bahrain i el Iemen a respectar la llibertat d’expressió i les manifestacions pacífiques dels ciutadans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any