Comença la commemoració dels 400 anys de la Sotsvegueria del Lluçanès

  • Xavier Solà, secretari general de Cultura de la Generalitat, remarca el paper de la cultura per al futur

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.02.2011 - 18:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb l’església plena de representants polítics, membres d’entitats, representants del Consorci i veïnes i veïns del Lluçanès, aquest migdia s’ha donat el tret de sortida de la campanya que durant un any commemorarà els 400 anys de la Sotsvegueria del Lluçanès, la primera institució comarcal a bolida pels Decrets de Nova Planta, base constituent de l’Estat espanyol, al segle XVIII.

Xavier Solà i Cabanes, secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’ha estrenat avui oficialment en el càrrec amb la seva intervenció en l’acte que s’ha celebrat al monestir de Lluçà. Els parlaments els han completat el president del Consorci del Lluçanès, Josep Maria Masramon, i l’alcaldessa de Lluçà, i cap de Cultura del Consorci, Eva Boixadé. Els tres ponents han fet referència a la institució de la Sotsvegueria, han parlat obertament del Lluçanès com a comarca -Solà s’ha posicionat a favor de la independència del Lluçanès i de la de Catalunya-, i han valorat molt positivament el fet que la cultura hagi estat el motor d’aquesta iniciativa que durant un any dinamitzarà la memòria i l’aposta per una comarca activa. Solà ha reflexionat sobre la necessitat de bastir un acord de futur per al Lluçanès, amb la cultura com a element catalitzador, i Masramon i Boixadé han remarcat la importància del treball en comú dels ajuntaments per aconseguir els objectius del territori. Masramon ha posat un punt de realisme a la seva intervenció quan ha afirmat que “tant si ens reconeixen la comarca com si no, nosaltres ja sabem que ho som”, però ha remarcat l’interès per fer viable aquest reconeixement, tal com es concreta en la petició presentada fa uns mesos a la Generalitat.

Després dels parlaments, la coral Lluçaveus ha interpretat cinc peces, del territori i de fora. Aquest grup coral, dirigit per Anna Gorchs, de Prats de Lluçanès, està format per persones a tall individual, aplegades per a l’ocasió, però que tenen en comú haver participat en el grup coral que acompanya des de fa molts anys la representació del Poema de Nadal al mateix monestir de Lluçà i que organitza el GALL.

Seguidament, s’ha pogut visitar l’exposició sobre els 400 anys de la Sotsvegueria, que recorrerà tota la comarca i s’ha fet un piscolabis al calustre del monestir.

A l’acte hi han assistis els alcaldes i les alcaldesses de la majoria dels municipis del Lluçanès, tret de Merlès i Sant Bartomeu del Grau, i també hi era l’alcalde de Sora, Eudald Parcerisas.

Entre la reivindicació i el conformisme

Ramon Soler, membre fundador de la plataforma el Lluçanès és comarca, ha comentat a aquest mitjà que creu que “estem en un moment molt millor que fa 10 anys, donat que els ajuntaments sembla que ho han interioritzat i amb el Consorci s’ha pogut donar visibilitat a la necessitat de ser comarca”. D’altra banda, Soler ha afirmat “que hi ha el perill de caure en un cert conformisme amb la idea que encara que no ens reconeguin l’oficialitat de la comarca, nosaltres ja sabem que ho som, donat que, tal com ja havia plantejat la plataforma en el seu moment, el reconeixement és una necessitat”.
Xavier Solà, informalment, en conversa amb representants de diferents mitjans i d’ajuntaments ha reconegut la dificultat del moment per assolir l’objectiu comarcal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any