El caos a Renfe continuarà demà ja que no s’ha arribat a cap acord amb els maquinistes

  • Continuen els retards de mitja hora a tota la xarxa de Rodalia

VilaWeb
Redacció
24.01.2011 - 21:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El caos a rodalia de Renfe a Catalunya continuarà aquest dimarts, ja que el Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf) i Renfe no han arribat a cap acord per tal de posar fi als retards generalitzats que des de primera hora de la tarda s’estan produint a les línies de rodalia de Barcelona. Segons ha confirmat Renfe, no pot garantir la prestació de servei habitual a conseqüència de la protesta dels maquinistes, que denuncien un canvi en el sistema de torns i descansos que es va començar a aplicar ahir.

Renfe, que parla de vaga encoberta, i ha comunicat l’obertura d’expedients contra els maquinistes que no vagin a treballar, però els maquinistes denuncien un canvi en el sistema de torns i descansos. El sindicat i l’empresa s’han reunit aquest vespre però no han arribat a cap acord. De la seva banda, el Departament de Política Territorial i Sostenibilitat espera que la companyia ‘resolgui els seus problemes interns’.

El portaveu de Semaf, Lluís Moya, ha volgut afirmar rotundament que tots els treballadors s’han presentat al seu torn de servei. Tanmateix, ha explicat que ‘el nous torns i descansos, els quadres de serveis, estan molt ajustats, amb poc temps de descans entre torn i torn’ i que, amb el nou sistema, les avaries que s’han produït aquest matí han estat suficients per ‘repercutir’ en tot el servei.

El representant sindical ha explicat que, des del mes de juliol, s’ha estat negociant amb Renfe per fer un sistema de torns ‘més flexible’, però que s’ha volgut ajustar tant els temps i la plantilla és tant limitada que un petit retard afecta totes les línies.

Retards tot el dia

Si el matí ja havia estat complicat per als usuaris dels trens de la rodalia de Renfe de Barcelona de les línies R-1, R-3, R-4 i R-7, a la tarda la situació encara és més complicada. Segons fonts de Renfe, alguns maquinistes no s’han presentat al canvi de torn de les dues de la tarda, i això fa que alguns trens no circulin i que els retards siguin de fins a una hora mitja.

Els sindicats, en canvi, diuen que els retards vénen causats per la modificació dels horaris dels maquinistes que s’aplica des d’aquesta nit, que estableix uns períodes de descans de quaranta-cinc minuts, mentre que fins ara eren d’una hora i quart. El responsable d’UGT a Renfe, Francisco Cárdenas, diu que aquesta reducció fa que, si els trens arriben amb retard, els maquinistes no puguin complir els horaris de descans fixats.

A més, ha insistit que només han estat dos maquinistes els qui han arribat uns minuts tard a l’estació de Sants.

Renfe, que no sap quan es restablirà la normalitat, defensa que l’horari laboral ha estat pactat i aprovat, i ha advertit que obriria un expedient informatiu a tots els treballadors que no compleixin el seu horari.

Els sindicats preveuen de convocar demà oficialment una vaga per a principi de febrer. 

Aquest matí ja hi ha hagut retards de mitja hora per una avaria a les instal·lacions entre Cerdanyola i Montcada-Bifurcació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any