Jordi Savall musica la família Borja

  • Presenta al Saló del Tinell de Barcelona el llibre-disc 'Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement'

VilaWeb
Redacció
07.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La celebració dels cinc-cents anys del naixement de Francesc de Borja és el motiu del projecte històrico-musical del compositor igualadí Jordi Savall. ‘Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement(Aliavox) és un disc quàdruple amb llibret multilingüe que recorda els esdeveniments més significatius de l’època en què van viure els principals protagonistes d’aquesta singular família valenciana: Alfons (papa Calixt III), Roderic (papa Alexandre VI), Joan, Cèsar, Lucrècia i Francesc. El disc es presenta al Saló del Tinell de Barcelona amb un concert dedicat al pare Miquel Batllori.

Amb les entrades exhaurides, el concert és interpretat pels solistes de la Capella Reial de Catalunya i d’Hespèrion XXI, i Montserrat Figueras, sota la batuta de Jordi Savall.

El pare Batllori, màxim coneixedor de la història borgiana, deia que sobre els Borja no es podia fer ni literatura negra ni literatura rosa: simplement s’havia d’escriure la història objectiva d’allò que realment havien estat i havien fet. Seguint aquest fil, a ‘Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement’ es recullen les darreres conclusions dels principals investigadors d’aquesta ‘dinastia’ per superar la llegenda negra que l’envolta i oferir-ne, també, la ‘llengenda blanca’.

El llibre-compacte es divideix en set etapes o capítols, que inclouen des de la València musulmana del segle XIII fins a la mort i canonització de Francesc de Borja, el 1671. Aquest llarg recorregut històric es complementa amb la riquesa musical de l’entorn dels Borja i de la seva època, procedent dels cançoners de Montecassino, de Palau, del Duc de Calàbria, de Gandia, composicions signades pels grans compositors hispànics i europeus del moment. També s’hi inclouen perles com el ‘Cant de la Sibil·la’ del cançoner de Gandia, interpretat per Montserrat Figueras.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any