Barcelona Poesia, en transformació

  • La setmana de poesia de Barcelona canvia de direcció · Es farà del 13 al 19 de maig

VilaWeb
Redacció
06.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els joves activistes literaris Eduard Escoffet i Martí Sales han agafat el relleu, en la direcció de la setmana de poesia de Barcelona, Barcelona Poesia, del poeta i periodista David Castillo, que la dirigia des de fa catorze anys, quan es va estrenar. Els acompanya en la direcció Ester Xargay, que ja havia participat en algunes convocatòries anteriors. ‘No hi ha canvis gaire visibles, diu Escoffet, però hi hem introduït criteris més nostres, sobre què ha de ser la setmana de poesia el segle XXI. Hem fet una feina de cirurgia interna més que no pas canvis de radicalitat.’ Vegeu-ne la programació (pdf).

En la setmana de poesia hi haurà un bloc en què alguns blocaires vinculats a la poesia i a la literatura parlaran dels actes de la setmana i dels poetes que hi prendran part.

Entre les propostes més renovadores d’enguany hi ha el Festival de Poesia, fins ara dirigit pel poeta i músic Víctor Obiols i que enguany també passa a ser responsabilitat d’Escoffet i Sales. Aquest festival, que tradicionalment tancava la setmana, enguany l’obrirà: es farà al Palau de la Música, el nombre de poetes participants es reduirà a vuit i tancarà l’acte Carles Santos, en qualitat de poeta, amb música i projeccions.

Enguany hi ha una llengua convidada, la ucraïnesa. Jerhíi Jadan participarà en el Festival de Poesia i primerejarà el cartell de l’acte ‘Poetes d’Ucraïna’ (divendres 14 de maig), amb la poetessa Halyna Kruk i el poeta fonètic Iurii Zavadskiy. La descoberta de la poesia ucraïnesa a Catalunya és responsabilitat, en bona mesura, del traductor Andriy Antonovskiy, que resideix a Catalunya.

Hi haurà actes dedicats, en ocasió d’efemèrides literàries, a Joan Maragall, Salvador Espriu, Màrius Torres, Miquel Hernández, als trenta anys de l’editorial Quaderns Crema i als 20 anys de Cafè Central. És una programació oberta, amb propostes avantguardistes, però també de factura clàssica. Sovint és el punt de vista que marca la diferència.

Un dels espais amb una oferta més ‘underground’ és el Palau de la Virreina. Hi haurà tres nits intenses: el dia 14, ‘Nit de Poetry Slam: Smoke and Mirrors’ (improvisació poètica), que inclou el I Campionat de Poetry Slam de Barcelona, en què vuit participants seleccionats demostraran la seva destresa versificadora. El dia 15, ‘Noves coordenades’ amb els joves Peru Saizprez (Perú-Madrid), María Eloy-García (Andalusia), Max Besora (Catalunya), Blancallum Vidal (Catalunya); i després Ajo + Don Simon y Telefunken. I el dia 16, ‘The Ugly Americans: Lydia Lunch, Bibbe Hansen, Eugene S. Robinson i Bryan Lewis Saunders’.

Eduard Escoffet ha fet una relació d’idees que situen la renovació en dos eixos: la connexió i l’ampliació. Quant a connexió, Escoffet parla de vincular Barcelona Poesia a les plataformes que programen poesia a la ciutat i que s’han integrat al programa; reforçar la relació amb les biblioteques; lligams amb les altres disciplines creatives (música, dansa, teatre…); amb l’Institut Ramon Llull per a convidar programadors internacionals… I quant a ampliació: extensió de propostes, de públic, de nous espais, per exemple, de reflexió; de tallers, perquè la setmana de poesia, a més d’aparador, sigui fogar de noves propostes…

I mentre el Festival de poesia obre el festival, el dia 19 tancarà la setmana de poesia una doble actuació a la plaça del Rei: labatzuca, el grup musical de Xavi Grimau, dedicarà el concert al poeta Agustí Bartra; tot seguit hi haurà una actuació de Joan Miquel Oliver.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any