YouTube: cinc anys de la invenció de la nova tv

  • En repassem succintament la història i algunes alternatives interessants

VilaWeb
Redacció
16.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir va fer cinc anys que es va obrir una web, aleshores estranya, que es deia YouTube i que volia oferir vídeos a la carta via internet. Cinc anys després YouTube és una empresa més de l’imperi Google i milions d’usuaris de tot el món han canviat d’hàbits i n’han fet el punt principal d’accés a la informació o a l’entreteniment en vídeo. YouTube és la nova televisió per a una generació que s’estima més de mirar-se el portàtil o l’ordinador que no la vella televisió del menjador de casa. Projectes per a resseguir vídeos via internet, n’hi ha hagut molts i YouTube ha vist créixer tot al voltant força competidors. Però ningú no en discuteix la primacia. El vídeo més vist de YouTube, Charlie bit my finger, again!, ha estat visualitzat més de 160 milions de vegades. Cal fer ressaltar, de passada, que els continguts dels usuaris són els reis d’aquesta nova televisió.

El 15 de febrer de 2005 YouTube va començar a funcionar partint de la idea inicial de tres ex-treballadors de Paypal. El primer vídeo que s’hi va publicar era d’una visita d’un dels fundadors al Zoo de San Diego: Me at the Zoo, que encara hi és. L’hi van publicar el dia de Sant Jordi d’aquell mateix any. Poc més d’un any després Google comprava l’empresa per mil sis-cents milions de dòlars en accions de Google mateix, una decisió que aleshores va ser molt criticada, però que avui tothom considera un encert. L’any 2009 YouTube va anunciar que ja servia més de mil milions de vídeos diaris, amb una impressionant infrastructura al darrere, capaç d’aguantar tantíssimes connexions. Des d’aleshores YouTube ha anat fent proves de transmetre esdeveniments en directe, que semblen anunciar que l’emissió en viu potser serà el pròxim pas. Però aquesta opció no s’ha consolidat, per més que alguns competidors s’hi hagin especialitzat. No fa gaire, entre més proves, YouTube va integrar els vídeos de gran definició i va començar a fer experiments amb vídeos en 3D.

Durant aquests cinc anys YouTube ha hagut d’aguantar amenaces i denúncies per qüestions de drets d’autor o de privacitat. Tot i que ha anat endurint el control dels vídeos que s’hi allotgen, sempre hi ha qui hi publica un vídeo pirata o inadequat que pot entrebancar l’empresa. Per coses d’aquestes o per raons de censura política, YouTube ha estat blocat en alguns estats. La Xina, el Marroc o Tailàndia en bloquen adesiara l’accés, igual que l’Iran o Turquia. Avui, per exemple, no es pot entrar a YouTube des de Turquia  

Competidors i alternatives

Curiosament va ser Google qui va engegar una de les alternatives a YouTube, abans de comprar-lo. Era Google Vídeos, un servei que el cercador manté viu, però amb molt poca activitat. Ara, algunes empreses no van pas trigar gaire a competir per aquest atractiu segment de mercat. Una de les primeres i de les més conegudes, Veoh, acaba de fer públic que tanca, després d’haver despès setanta milions de dòlars en inversions i de declarar fallida. Tot i amb això, encara té oberta la web. Els altres competidors són DailyMotionBlinx, Yahoo! Vídeo, o el servei de vídeo de MySpace. Però cap no s’acosta ni de lluny a les xifres ni l’impacte de YouTube. 

Sí que s’han obert alguns camps de competició en terrenys que YouTube no cobeja o dels quals recela. Per exemple, en les transmissions en directe en què Ustream o Livestream han reeixit a consolidar-se. Fa poc, Veetle va obrir un nou camp, el de la transmissió de vídeos de gran definició en directe.

Un altre terreny d’especialització és el dels servidors que forneixen films, esports o continguts varis sense respectar els drets d’autor. Molts d’aquests vídeos no circulen per la web, com YouTube, ans fan servir mecanismes P2P que demanen programes concrets. Generalment aquesta mena de servidors tenen l’origen a l’Àsia. Als Estats Units, ben altrament, han aparegut servidors com Hulu, instal·lats per les televisions i els estudis de cinema i que poden fins i tot vendre material de visualització immediata. El popular software iTunes ha esdevingut també un gran servidor de vídeo.

Més experiments al Laboratori de YouTube

Una de les àrees més interessants de YouTube és el laboratori, on s’assagen els productes abans de fer-los accessibles a tots els usuaris. Entre aquests productes hi ha funcions tan interessants com la suntitulació automàticà, en català entre més llengües, la versió en HTML5 (que ja no necessita el reproductor de flaix) o les versions de YouTube pensades directament per als aparells de televisió.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any