L’origen dels noms dels carrers de Barcelona

  • Una web de l’ajuntament explica d’on va sorgir el nom de cada un

VilaWeb
Redacció
16.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Noms de personatges: escriptors, inventors, metges, polítics, religiosos, reis… s’han fet servir per designar molts dels carrers de Barcelona, però també n’hi ha que porten noms d’origen incert, probablement relacionats amb fets, situacions, pràctiques o amb la decisió dels veïns. La web www.bcn.cat/nomenclator, de l’Ajuntament de Barcelona, explica l’origen del nom de cada carrer i per quines raons va acabar rebent el nom que ara té.L’origen del nom del carrer es pot cercar en un diccionari que els conté tots, o bé introduint-lo al cercador.

Entre els noms de carrer curiosos, hi ha el de l’Oblit, al barri del Guinardó, anomenat així perquè es trobava fora dels plànols del projecte del Mas Guinardó i es descuidaren de posar-hi nom. També en aquest barri hi ha el carrer dels Periodistes, perquè un grup de professionals de l’Associació de la Premsa s’hi van construir pisos en cooperativa. A Gràcia hi ha el carrer del Perill, perquè ho era transitar-hi, de tants sots que hi havia a terra i de manca d’il·luminació nocturna. A la Ciutat Vella, hi ha el carrer de les Egipcíaques, perquè del 1579 al 1699, hi hagué una casa de dones que s’apartaven del món per fer penitència, a imitació de santa Maria Egipcíaca.

La pàgina també explica com es decideixen els noms dels carrers, i conté una bústia de suggeriments sobre noms de carrers o d’errades ortogràfiques que s’hi puguin observar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any