Castelló ret homenatge als signataris de les Normes del 1932

  • La Comissió Cívica ha fet un acte a la Casa Matutano, on es van signar

VilaWeb
Redacció
21.12.2007 - 08:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa setanta-cinc anys, el 1932, es van rubricar les Normes de Castelló, l’adaptació de l’ortografia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), obra del Mestre Fabra, a la variant valenciana de la llengua. La Comissió Cívica dels 75 Anys de les Normes de Castelló, que aquests darrers mesos ha organitzat tot d’actes per a celebrar l’aniversari, ha culminat avui al vespre la celebració amb un acte a la Casa Matutano de Castelló.Una cercavila cívica, que ha començat a l’estàtua de Jaume I de Castelló i ha acabat a la Casa Matutano, on es van signar les Normes, ha precedit els parlaments commemoratius. També s’hi ha llegit el manifest de la Comissió Cívica, integrada per l’Institut d’Estudis Catalans, la Universitat Jaume I, Maulets, Acció Cultural del País Valencià, el Centre Cultural Valencià la Nau i la Fundació Soler i Godes, a més dels sindicats UGT, CC OO i el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament-Intersindical Valenciana. El Bloc Nacionalista Valencià també hi ha fet un parlament commemoratiu.

El 1930, després de la fi del règim de Primo de Rivera, les expectatives d’un canvi polític i cultural van afavorir la multiplicació de les iniciatives en favor de la llengua, però no hi havia unes normes clares per a la variant valenciana. Finalment, la Societat Castellonenca de Cultura va impulsar un acord entre els escriptors i les entitats culturals valencianes sobre els criteris ortogràfics a seguir.

Escriptors com Lluís Fullana Mira i entitats com la Societat Castellonenca de Cultura, lo Rat Penat i el Centre de Cultura Valenciana, van rubricar les normes el 21 de desembre de 1932 a la Casa Matutano de Castelló. Les Normes Ortogràfiques de Castelló, que van adaptar la normativa fabriana a la variant valenciana de la llengua, són encara plenament vigents.

Enllaços
Discurs d’Enric Valor en favor de les Normes de Castelló.
Viquipèdia: Normes de Castelló.
Més informació, a VilaWeb Castelló.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any