Per Tots Sants, el tord ve i l’oreneta se’n va

  • EL PLAER DE GUISAR - Josep Ruiz i Casimir Romero

VilaWeb
Redacció
06.11.2007 - 15:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui no tractarem de tords ni d’orenetes. Molts a la Vall coneixen els paranys per caçar tords fets amb garrofers arreglats per a tal fi. I qui no ha vist els nius d’orenetes penjats als balcons de les nostres cases?
Mirant el calendari veiem que ja ha passat Tots Sants i comença el fred i van allargant-se les nits. La idea de la mort en aquesta època és present a moltes cultures, des dels celtes fins als egipcis, passant pels romans. Tots ells han tingut present en aquesta època el record dels difunts.Els estudiosos dels costums diuen que la nostra festa de Tots Sants deriva de la festa cèltica dels morts. Ells pensaven que per aquestes dates els morts entraven en contacte amb el món dels humans, les ànimes dels avantpassats retornaven a les cases i llocs on havien viscut. Es precisava fins i tot l’hora: a partir de les dues de la vesprada del dia de Tots Sants fins a les dues del dia següent. La visita servia de protecció a la casa, els difunts eren com xicotetes divinitats a les que se’ls confiava la protecció de les llars.

Hi ha encara costums que perduren d’aquella època com deixar una llumeneta (també es diu animeta) a l’entrada de casa per guiar les ànimes. Encendre el foc perquè es calfe; posar un plat més a taula o deixar unes castanyes a la porta de casa perquè quan les ànimes arriben puguen menjar-se’n algunes. Açò eren els nostres costums però ‘forasters vindran que de casa ens trauran’. El cine i la potent indústria audiovisual nordamericana han escampat pel món la festa de Halloween, una festa anglosaxona adaptada a les creences celtes. El nom de Halloween prové de la denominació que es donava a la vespra de Tots Sants: All hallow’s Eve (vigília de tots els conagrats). Els nostres panellets i castanyes allà són caramels i altres dolços.

Des del punt de vista gastronòmic, aquesta és una festa ben dolça. Amb les ametles i les nous que s’han collit acabat l’estiu a tota la mediterrània fem deliciosos massapans, panellets i fogasses.

Quant al refranyer ahí van unes quantes perles:

-Tots Sants el primer, Sant Andreu el darrer: es refereix al mes de novembre que comença amb la festa de Tots Sants i acaba amb la de Sant Andreu.

-Per Tots Sants, neu en els alts

-Per Tots Sants, capes i mocadors grans

-A Tots Sants, amaga el ventall i trau els guants: significa que per Tots Sants ja comença a fer fred.

-Per Tots Sants arboços i glans, llentrisca madura i esclata-sangs

-Entre Tots Sants i Nadal, ni boires ni mestral

Com no podia ser d’altra manera, la recepta d’avui és:

FOGASSES

Ingredients:

-4 ous

-panses, ametlles i nous

-1 got de sucre

-un got de llet

-1/2 got d’oli d’oliva

-1/4 se pastilla de rent

-la ratlladura d’una llima

-3/4 de Kg. de farina

Preparació:

S’escalfa l’oli i s’hi desfà el rent. Seguidament s’afegeixen els ous, les panses, el

sucre, la llet, la ratlladura de llima i la farina i es pasta tot. Es deixa reposar fins que infle la massa. Una vegada bona es fan les fogasses i s’estaquen les ametlles i les nous. Es torna a deixar en repòs i quan estiguen inflades es posen a coure al forn i ja tenim un altre dolç.

El plaer de guisar © Josep Ruiz i Casimir Romero

Enllaços
Webs de gastronomia
Hemeroteca: El plaer de guisar

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any