Nous poemaris dels mallorquins Andreu Gomila i Pere Joan Martorell

  • S'han presentat 'Diari de Buenos Aires' i 'Dansa nocturna'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.06.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mallorquins Andreu Gomila (Palma, 1977) i Pere Joan Martorell (Lloseta, 1972) han coincidit a presentar els seus nous poemaris. Gomila ha fixat les vivències de la seva estada a la capital argentina l’any 2000 al ‘Diari de Buenos Aires’ (Moll). Pere Joan Martorell ha presentat ‘Dansa nocturna’, llibre destacat amb el Premi Ciutat de Palma Joan Alcover 2006, i que es publica en una doble edició, de Moll i Proa.Andreu Gomila: ‘Tant per tant, me’n vaig a Buenos Aires’

Andreu Gomila tenia 23 anys, havia acabat la carrera (periodisme) i les expectatives laborals eren pràcticament nul·les. Corria l’any 2000 i va pensar que, tant per tant, se n’anava a Buenos Aires, que era la ciutat de Cortázar. Marta Pessarrodona (escriu el pròleg), que li ha fet de padrina, el va animar a marxar. I Gomila se’n va anar a Buenos Aires amb l’encàrrec d’assumir la corresponsalia pel diari Avui.

Temps després ha sabut que el seu rebesavi (repadrí felanitxer) també havia marxat a Buenos Aires, més d’un segle abans que ell, i havia fet de perruquer. ‘Jo no vaig anar a buscar emocions, vaig anar a buscar-me la vida, com feien molts felanitxers a primers de segle XX’. Continua: ‘Llavors Buenos Aires era una bogeria. Els preus estaven completament disparats. Era com viure a Nova York. Argentina era un deliri suprem irrefrenable, un deliri constant. Vaig trobar una feineta, que consistia en buidar diaris per fer dossiers per a empreses. Em llevava a les quatre de la matinada. No t’hi acostumes. Vaig durar un any. Quan me’n vaig cansar vaig tornar. Però no vaig tornar a Mallorca, em vaig instal·lar a Barcelona i encara hi sóc.’ Actualment Andreu Gomila és el cap d’espectacles del diari Avui.

‘Diari de Buenos Aires’ és un fals diari, explica Gomila. ‘És un recull de versos sobre la ciutat, una metròpoli que el sud d’Europa no té’. El poemari combina els poemes amb els relats: ‘Primer faig un recorregut pel meu Buenos Aires; després hi poso un relat; més endavant comença la part més intimista del llibre, sobre el que pensava quan era allí, que no vol dir que ho escrigués quan hi era. La darrera part és un nou relat, en forma de carta dirigida a una persona fictícia, o no, de la meva experiència, més o menys real de la ciutat.’

‘Diari de Buenos Aires’ inclou una sèrie de dibuixos d’Adolfo Nigro, un artista molt reconegut a l’Argentina, influenciat per Torres Garcia i gran admirador de Miró.

‘Ara i aquí

Aquest poemari de Gomila fa més de tres anys que havia de sortir. Aquest retard ha fet que coincidís amb l’aparició d’un altre llibre de poemes seu, ‘Aquí i ara’ (El Gall), en el qual fa un retrat de com veu el món avui, a partir d’un recorregut per espais exteriors coneguts del poeta (el barri de Barcelona on vivia) i espais interiors, més íntims. ‘Crec que és un llibre molt filosòfic. Beu de la poesia alemanya i d’Adorno, que és el que he llegit darrerament. És un llibre més modern que postmodern. La meva mare va llegir-lo i em va dir que parlo molt de la mort. Que ignorem la mort no vol dir que no existeixi. Tots són poemes hendecasíl·labs, perquè he arribat a la conclusió que la poesia sense forma potser no és poesia, potser és una altra cosa. Crec que per fer un bon poema lliure s’ha de ser un grandíssim poeta.’

Pere Joan Martorell: poeta, polític, psicòleg

Pere Joan Martorell ha estat regidor de Cultura de Lloseta durant vuit anys i ara, arran de les darreres eleccions, ha entrat al Consell de Mallorca (en el moment d’escriure aquest article encara no s’ha decidit quina conselleria ocuparà). És psicòleg i n’exerceix als vespres. També és un dels tres socis fundadors d’Edicions del Salobre, una petita editorial que ha publicat l’Obra Poètica Completa de Miquel Àngel Riera (la carta de presentació de l’editorial). Explica que ara trauran l’Obra Narrativa Completa d’aquest autor, en un sol volum, que tindrà de mil i a mil cinc-centes planes, i que aplegarà les sis novel·les i els dos llibres de narracions que Miquel Àngel Riera va publicar.

La seva ‘Dansa nocturna’, Premi Ciutat de Palma Joan Alcover 2006 s’ha publicat en una doble edició, a Moll i a Proa. Per a l’autor aquesta doble edició és important, sobretot perquè creu que a través de Proa arribarà a un públic nou. I també és una manera de donar una doble vida al llibre. ‘Té dues cares (perquè són cobertes diferents) encara que té una mateixa ànima’. Diu Pere Joan Martorell que l’ànima del llibre és l’autor mateix.

‘De fet, ‘Dansa nocturna’ és la continuació d’un llibre anterior, ‘Llibre de cera’, on reflexionava sobre l’home en general. Ara m’he concentrat en l’home concret, particular, jo mateix. Els poemes no porten data, però el llibre es podria considerar com un dietari. Per una banda, recupero els aspectes del meu passat, aquells que han estat fonamentals per configurar-me com a persona. I aquests elements els acaro amb la realitat actual. Els poemes fluctuen en aquests dos àmbits.’

Pere Joan Martorell diu que el títol fa referència a l’insomni, a la dita ‘he anat tota la nit en dansa’. ‘Perquè l’escriptura la cerco durant les hores nocturnes, que són les que ara em queden per a la creació. Em sap greu no escriure tan com voldria. Encara que la meva prioritat és sempre llegir’.

L’autor ha publicat poesia però també novel·la, relats i articles periodístics i crítica literària. Diu que no li agrada fer compartiments estancs entre els gèneres i que ell no té una imaginació desenfrenada, sinó que es nodreix de l’experiència, i que una situació pot constituir el capítol d’una novel·la i també pot ser el tema d’un poema. Martorell explica que té una novel·la pendent de publicar, que apareixerà a la tardor a Moll.

Foto (d’esquerra a dreta): Pere Joan Martorell i Andreu Gomila.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any