Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  19.10.2004  06:00

L'ONU investigarà possibles irregularitats relatives al programa Petroli per Aliments

ONG i més veus van alertar d'un possible frau

Men?ame
 

Kofi Annan destinarà vint-i-quatre milions d'euros a investigar si va haver-hi corrupció o no en l'aplicació del programa Petroli per Aliments, dissenyat per l'ONU amb la intenció d''ajudar l'Irac durant el règim d'Hussein. Kofi Annan vol esbrinar si Saddam Hussein va utilitzar l'exportació del cru i derivats per subornar funcionaris dels altres països amb donacions de petroli. Segons les denúncies rebudes per les Nacions Unides, hi havia implicats uns dos-cents setanta responsables polítics de vint-i-dos països, i tres treballadors de l'ONU.
De final de l'any 1996 a la caiguda del règim de Saddam Hussein l'ONU va mantenir un embargament sobre l'Irac i va aplicar-hi el programa Petroli per Aliments, que permetia als iraquians d'exportar quantitats limitades de petroli. Els beneficis que se n'obtenien, gestionats per l'ONU mateix, servien per comprar aliments i productes bàsics per a la població civil. Però, mentre hi havia ONG que denunciaven que l'ajuda humanitària arribava amb dificultats i que les sancions empitjoraven la situació dels iraquians, n'hi havia que ho atribuïen a un possible frau, amb la implicació d'una colla de països i de personal de les Nacions Unides.