Els set passos cap a la independència de Junts pel Sí

  • Raül Romeva explica les fases que s'han de seguir per a la creació d'un nou estat

VilaWeb
Redacció
21.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En el discurs de la presentació de la candidatura de Junts pel Sí, el cap de la llista, Raül Romeva, va detallar els passos que se seguirien en el procés cap a la independència, explicats també en el document (pdf) de l’acord de la candidatura. Si s’assoleix la majoria a les urnes el 27 de setembre, començaria a aplicar-se un pla de tres fases amb el propòsit de crear el nou estat català. 

Primera fase

—El parlament acabat de constituir farà una declaració solemne per proclamar que, en virtut del mandat rebut, comença el procés d’independència. Aquesta declaració es comunicarà a l’estat espanyol, a Europa i a la comunitat internacional. Immediatament després, començarà el procés per a elaborar i aprovar una constitució.

—El govern se centrarà a crear i activar les estructures d’estat, sense desatendre la gestió del dia a dia.

Segona fase

—Culminada la primera fase, es proclamarà la independència, que implicarà la desconnexió respecte de l’ordenament jurídic espanyol. 

—Immediatament després de la proclamació, el parlament aprovarà la llei de transitorietat jurídica, que ha de regular de manera provisional els elements estructurals del nou estat. Aquesta llei no anul·larà l’aplicació del dret autonòmic català, ni del dret espanyol ni de la UE.

—Amb el nou marc jurídic transitori, es regularà la fase parlamentària i referendària del procés d’elaboració i aprovació de la constitució, com també l’encaix de la participació ciutadana i dels resultats obtinguts en la primera fase del procés constituent. 

En cas que la segona fase quedi interrompuda perquè l’estat espanyol bloca l’autogovern de Catalunya –el govern i el parlament–, igualment es proclamarà la independència i s’aprovarà la llei de transitorietat jurídica.

Tercera fase

—Comença l’última fase del procés d’elaboració de la constitució del nou estat amb la convocatòria d’unes eleccions parlamentàries constituents en un període màxim de divuit mesos des del 27-S

—El procés de creació del nou estat independent culminarà amb l’aprovació de la constitució per referèndum.

 

Informació relacionada:

Vídeo: L’històric discurs de Raül Romeva: ‘Anem a totes’

Junts pel Sí: ‘Proclamarem la independència: anem a totes’

Crònica: La mirada greu de Romeva abans de salpar

Editorial: Anem a totes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any