Fer memòria de les Brigades Internacionals

  • El portal Sidbrint, que es presenta avui a la UB, recupera la història dels brigadistes de la guerra del 1936-1939 amb les noves tecnologies digitals

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Martí Crespo
17.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dels molt episodis de la guerra del 1936-1939, n’hi ha un que sol cridar molt l’atenció: l’arribada a la península de milers d’homes i dones, de tots els continents, per a lluitar amb l’exèrcit republicà contra el cop d’estat de Francisco Franco. Segons les fonts bibliogràfiques, van ésser uns 35.000 antifeixistes, la majoria integrats en les anomenades Brigades Internacionals. Un projecte de recerca de la Universitat de Barcelona (UB) vol recuperar i visualitzar la història, memòria i trajectòria de cada brigadista a partir del buidatge col·laboratiu de fonts documentals, recursos web i col·leccions digitals al portal Sidbrint, que es presenta avui a l’edifici històric de la UB.

Sidbrint, acrònim de Sistema d’Informació Digital sobre les Brigades Internacionals, va néixer arran d’una tesi doctoral presentada el 2008 per Lourdes Prades (del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República) i dirigida per la professora Montserrat Sebastià. Convertit posteriorment en projecte de recerca, sota la direcció de Prades mateix, el portal permet tant als investigadors com al públic en general de trobar per a cada brigadista dades com el país de procedència, la professió, l’enquadrament militar a què pertanyia i l’indret de la mort, si escau.

A través dels bancs de dades interrelacionats i d’un mapa per a localitzar geogràficament la trajectòria de cada brigadista (en procés d’implementació), s’hi detallen amb exactitud les fonts documentals en què s’ha trobat la informació (llibres, premsa de l’època, materials d’arxiu, webs…). Aquesta precisió documental, creuen els promotors del portal, facilita enormement a historiadors, estudiosos i interessats la consulta i l’estudi d’un tema com el de les Brigades Internacionals, en què les fonts són de procedència i ideologia ben diversa.

Amb tot això, diu la directora del projecte, el portal es proposa d’assolir dos grans objectius: d’una banda, visualitzar la història individual d’aquests voluntaris per a ajudar a recuperar la memòria històrica i, d’una altra, contribuir al coneixement històric de la guerra i, en concret, de les Brigades Internacionals.

Ara mateix, en la tasca de detecció i buidatge d’informació hi treballen una trentena d’investigadors de quatre universitats del país, quatre més d’espanyoles i dues d’europees, a més d’entitats estretament vinculades amb el tema com l’Associació d’Amics de les Brigades Internacionals, el CEDOBI i el Museu Memorial de l’Exili. Gràcies a la creixent cultura col·laborativa i de treball en xarxa, també s’hi han anat sumant col·laboradors voluntaris, com explica Prades: ‘Tenim unes quantes persones que fan voluntàriament aquesta tasca de treball amb les fonts, i rebem més sol·licituds per a participar-hi.’ De feina, no en manca: Sidbrint ha buidat fins ara un miler de fonts, però l’objectiu és d’arribar a abastar-les totes, més de trenta mil, aprofitant les facilitats que aporten les noves tecnologies.

La voluntat d’exhaustivitat també es trasllada al nombre de fitxes de brigadistes. De moment el portal ja conté informació de més de set mil, però la intenció, apunta Prades, és d’acabar corroborant, o no, la xifra de trenta-cinc mil brigadistes en total, per a oferir ‘tota la dimensió humana i documental de les Brigades Internacionals i dels brigadistes’.

Sidbrint s’ha activat amb la interfície en vuit idiomes (alemany, anglès, català, castellà, èuscar, francès, gallec i italià) i permet la consulta i navegació a partir d’unes quants tipus de dades.

Podeu veure tot seguit el vídeo de la presentació del projecte Sidbrint, el 20 de novembre de 2014, a Barcelona:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any