CiU i PSC fan un pacte de govern a Vilanova i la Geltrú

  • Neus Lloveras serà la batllessa i el socialista Juan Luis Ruiz exercirà de portaveu del govern i liderarà l'àrea de Governança i Convivència

VilaWeb
ACN
12.06.2015 - 13:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU i el PSC han signat aquest divendres un acord per governar junts a Vilanova i la Geltrú durant els propers quatre anys, assegurant que amb la nova composició del plenari cal ‘arriscar-se’. Els sis regidors de la federació nacionalista i els cinc socialistes es repartiran al 50% les regidories del nou consistori, si bé els dos partits encara no han enllestit el format del cartipàs. Sí que han concretat que Neus Lloveras serà la batllessa durant tot el mandat, mentre el socialista Juan Luis Ruiz farà de portaveu del govern i liderarà la nova àrea de governança i convivència. L’acord situa la sortida de la crisi, el foment de l’activitat econòmica i la transparència administrativa com a prioritats.

Tant Lloveras com Ruiz han lamentat no haver pogut assolir les seves preferències de pactes de govern, que en els dos casos passaven per signar una entesa amb la CUP i ERC -CiU defensava la necessitat d’un ‘acord sobiranista’ i el PSC insistia en aconseguir un ‘pacte d’esquerres’-. Davant la impossibilitat d’entesa, els dos grups amb més vots finalment han signat un pacte de govern que el socialista Juan Luis Ruiz entén com ‘una oportunitat’, alhora que ha assegurat que és un acord obert a la resta de partits, de qui confien rebre el suport dels diferents grans projectes, donat que el nou govern està format per 11 dels 25 regidors del Ple.



Segons Ruiz, l’entesa amb Convergència i Unió és un acte ‘de coherència’ després de quatre anys a l’oposició, des d’on ha assegurat que han fet ‘una oposició constructiva i dura, sempre proposant alteratives’. Per aquest motiu ha subratllat que ara tenen ‘l’ocasió i l’oportunitat de dur a terme allò que dèiem que faríem si estiguéssim al govern municipal’. Davant l’acord, Ruiz també ha demanat ‘respecte’, ja que considera que els dos partits han d’assumir ‘el repte’ de governar ‘en un moment difícil, complicat, on s’hauran de prendre decisions importants’.

En aquest sentit, Neus Lloveras ha dit que ‘la política municipal és mullar-se, córrer riscos, i no quedar-se en una posició còmode per no posar en dubte els aspectes més ideològics de partit’. Tant la cap de la federació nacionalista com Ruiz han reconegut les complicacions de consensuar un full de ruta per governar els propers quatre anys, però Lloveras ha remarcat que el seu partit ha ‘posat per davant, en tot moment, la ciutat’, seguit del país i del partit. Els dos líders municipals han assegurat que les divergències entre CiU i PSC respecte qüestions nacionals no s’han debatut durant les negociacions.



Repartiment del cartipàs, en marxa



Pel que fa al nou cartipàs, els dos partits només han explicat que es mantindrà a grans trets l’estructura de l’últim govern municipal, formada per quatre grans àrees destinades als serveis socials, l’urbanisme, la promoció econòmica i l’organització interna. Lloveras ha explicat que el PSC encapçalarà les dues primeres i CiU les dues restants, però ha matisat que totes les àrees incorporaran regidors dels dos partits. Al mateix temps, el nou govern incorpora una nova àrea de governança, encapçalada per Juan Luis Ruiz, com a portaveu de l’executiu, amb la voluntat d’impulsar ‘una nova manera de fer política’, ha dit Lloveras.


El document que els dos partits sí que han concretat és el marc programàtic en què es basarà el pla de mandat 2015-2019. Segons han explicat Neus Lloveras i Juan Luis Ruiz, la proposta incorpora 52 acords, a partir dels quals desplegaran posteriorment el programa de govern. El full de ruta es centra en fomentar la igualtat d’oportunitats i la cohesió social, impulsar l’ocupació i la promoció econòmica, desplegar noves polítiques urbanístiques amb un nou Pla General i el desplegament del Pla de Mobilitat, i instaurar mesures de transparència i la participació ciutadana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any