Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  05.05.2015  06:00

La radiotelevisió pública del Canadà es fixa en el multilingüisme de l'Aran

Dedica un reportatge a la immersió lingüística de les escoles araneses

Men?ame
 

La particular realitat lingüística de l'Aran sol cridar l'atenció, de tant en tant, de mitjans de comunicació estrangers. Aquest cap de setmana n'hem tingut una bona mostra: la periodista Myriam Fimbry, de la Ràdio i Televisió Canadenca, ha presentat un reportatge sobre la immersió lingüística a les escoles de la vall.

'La Vall d'Aran en defensa d'una llengua i d'una identitat' és el títol de l'article per a la cadena pública, en què es destaca sobretot un sistema educatiu en què a 'totes les escoles primàries, els infants aprenen cinc llengües: d'entrada l'aranès, després el català i el castellà, i tot seguit el francès i l'anglès'.

'Aquí hi ha hagut un orgull per la llengua. La gent no ha abandonat mai l'aranès', hi afirma més endavant Jèp de Montoya, escriptor i expert en política lingüística de la Vall d'Aran. Malgrat el reconeixement creixent de la llengua i l'esforç d'alguns nouvinguts a la vall per a aprendre-la, com destaca el reportatge, a l'Aran es calcula que entenen o parlen l'occità 3.000 habitants dels 10.000 que hi ha, i sols un 17% el fan servir com a llengua habitual.