Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  27.04.2015  08:01

Autor/s: Redacció VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí

El Vermut Literari del Palau d'Anglesola parla amb el lo

Hi van participar Ferran Montardit, Robert Masip i Joan Yeguas

Men?ame
 

La Penya Barcelonista del Palau d'Anglesola va canviar la pilota per la paraula i va acollir el VII Vermut Literari del Palau d'Anglesola que organitza l'Associació Cultural Tots Som de Casa i que va parlar sobre “el nostre dialecte occidental, o de Ponent, o de la Terra Ferma o lleidatà”.

De fet aquesta qüestió va generar un debat no resolt entre els convidats a la tertúlia literària, Ferran Montardit, Robert Masip i Joan Yeguas, i el moderador de l'acte, Francesc Balcells. Amb tot, tots van coincidir en que calia defensar la nostra variant dialectal tant en el seu ús diari com en la seva inclusió dins de la normativa lingüística.

Van insistir en l'ús de “les expressions nostrades sense complexos perquè formen part del nostre patrimoni local i comarcal”. Unes expressions que, segons han pogut constatar Masip i Montardit, autors de “Lo Nou Diccionari Lleidatà-Català” i de "Lo lleidatà és fàcil. Txarra'l sisquere", a Lleida s'han perdut a favor d'un català més estandaritzat i normatiu. Entre tots es va fer una crida a mantenir les expressions genuïnes que encara es mantenen als pobles i utilitzar-les més enllà de la Panadella. També van deixar clar que “l'objectiu dels dos llibres és recollir la parla lleidatana, sense pretensions filològiques, i amb un bon to d'humor”.

Mentre que els dos llibres esmentats recullen les particularitats de “plana d'Urgell o la plana de Lleida” (una altra denominació geogràfica en que no hi va haver acord), Yeguas ha recollit set pàgines de paraules i expressions del Palau d'Anglesola que ha publicat a la revista l'Avenç del Palau d'Anglesola i de les també va reivindicar el seu ús.

A la tertúlia també hi era convidat Joan Pifarré, blocaire de lofilldepages, que no hi va poder assistir per problemes de salut. Va enviar, però, un poema creat per l'ocasió, que va servir per tancar l'acte amb “la dignitat de la nostra parla posada en vers”.

L'acte, que s'organitza cada any als vols de Sant Jordi, va comptar amb la col·laboració de l'Associació de Dones i Òmnium Cultural.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum del Palau d'Anglesola.