Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  10.03.2015  11:40

Inauguració d'una exposició a la Maternitat Suïssa d’Elna

Avui a les 14h40 a la Maternitat Suïssa d’Elna, s'inicia l'exposició del 'manuscrit Llibre del Sindicat Remença de 1448. Memòria del món' ...>>
Dt. 10 de març del 2015

Men?ame
 

Aquesta exposició va ser inaugurada a Girona al juliol del 2013 i, des de llavors, ha passat per diverses ciutats de Catalunya Sud, com Palamós, Olot, Roses ... i arriba ara a Elna. Presenta un manuscrit redactat en llatí entre el 1449, que reagrupa les actes de les reunions realitzades per serfs de diferents diòcesis catalans de l’època: Girona, Vic, Barcelona, Elna i Urgell. Aquestes assemblees aplegava un conjunt de 912 parròquies.
L’objectiu d’aquestes reunions, autoritzades pel rei Alfons V el Magnànim rei de Catalunya-Aragó i de Sicília, era de nomenar els representants dels serfs per tal de negociar l’abolició de la servitud. Aquesta abolició a Catalunya va ser efectiva el 1486 i va ser la primera d’aquest tipus a Europa.

El juny del 2013, el Comitè Internacional del programa de la Memòria del Món de l’UNESCO va classificar aquest manuscrit al registre internacional de la Memòria del Món, per tal que pugui ser protegit i que pugui ser accessible universalment.

Aquesta exposició es podrà veure a la Maternitat Suïssa del 10/03/2015 al 10/05/2015, per desplaçar-se després al Conjunt claustre-Catedral del 17/05/2015 al 14/12/2015. Està formada per diversos plafons explicatius, de diversos eines audiovisuals, entre les quals una és interactiva i d’un llibret bilingüe (català-francès) que serveix d’acompanyament a la visita.

A l'inauguració d'aquesta exposició assistiran Yves Barniol, batlle d’Elna, Carles Puigdemont, batlle de Girona,Xavier Soy, vicepresident de la Diputació de Girona, Martí Anglada, delegat de la Generalitat a França i Suïssa i Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.