L’ANC avisa els partits que podria anar a les eleccions

  • Impulsaria una candidatura de país si els partits no s'avinguessin a pactar uns punts mínims d'unitat d'acció

VilaWeb
Pere Cardús i Josep Casulleras
05.03.2015 - 19:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ANC mou fitxa perquè les eleccions del 27 de setembre siguin un autèntic plebiscit sobre la independència de Catalunya. VilaWeb ha tingut accés a la ponència política aprovada pel secretariat i que haurà de ser validada en l’assemblea general del 12 d’abril. Hi demana als partits que hi hagi unitat d’acció amb la societat civil. I proposa un punt programàtic comú perquè després del 27-S comenci el procés cap a la independència. Un procés que l’ANC preveu que serà de sis mesos o d’un any i mig, depenent de si l’estat espanyol s’avé a negociar o no.

Més informació: Totes les fases del nou full de ruta de l’ANC cap a la independència

La ponència política encara de primer l’envit de les eleccions municipals del 24 de maig. ‘Són una oportunitat per a reprendre amb força la via catalana cap a la independència’, apunta. És a dir, l’ANC les enfoca com una primera volta de les eleccions del 27-S, com una manera de mesurar la força de la suma de les opcions independentistes.

Amb vista a les eleccions del setembre, la ponència exposa la necessitat que els partits per la independència acordin ‘un primer punt programàtic comú que deixi clar que, immediatament després de la constitució del parlament, aprovaran l’inici del procés que ha de portar a la independència del país, constituint la República Catalana com a nou estat sobirà’.

Per l’ANC hi ha d’haver ‘la màxima unitat possible’, entre partits, institucions i entitats de la societat civil. I per això demana que hi hagi un pacte, ‘en el marc de la nova configuració del que ha estat la taula de forces polítiques i socials per l’estat propi’. En els punts mínims d’aquest pacte s’hauria d’assumir que el 27-S ha de tenir un caràcter plebiscitari; que ‘el termini per a completar el procés fins a la proclamació de la independència ha de ser entre sis i divuit mesos des de la constitució del nou parlament, depenent de si l’estat espanyol negocia o no’; i que si no fos possible de fer les eleccions ‘per ingerència de l’estat espanyol’ es crearia una assemblea de càrrecs electes per a proclamar la independència de manera immediata. Aquesta assemblea de càrrecs electes, que ja es va proposar en una de les possibilitats previstes en el full de ruta de l’entitat de l’any passat, seria integrada per batlles i regidors, i es constituiria en cas de suspensió de l’autogovern de Catalunya.

Si no fos possible d’arribar a cap acord amb els partits abans del 27-S sobre aquests punts, ‘l’ANC es plantejarà la possibilitat d’impulsar, des de la societat civil, una candidatura de país que vagi en la línia apuntada en aquests punts’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any