ICV aposta per ‘una Catalunya lliure dins d’una Espanya plurinacional’

  • El partit vota avui la proposta de projecte nacional en la convenció de Sabadell

VilaWeb
ACN-Redacció
28.02.2015 - 12:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nou cents delegats d’ICV voten avui el document polític amb les prioritats del partit per als propers mesos. La direcció confia obtenir un ampli suport als seus plantejaments, que defensen la creació d’un nou estat català ‘lliure i sobirà’ que es mantingui dins l’estructura administrativa d’Espanya. La Generalitat tindria plenes competències i decidiria, de mutu propi, quines comparteix amb l’estat espanyol i la Unió Europea. El document polític veu ‘constituents’ però no ‘plebiscitàries’ les eleccions del 27-S i confia que se’n derivi el mandat de redactar una Constitució catalana ‘igualitària, plural, participativa i paritària’. 

La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, ha presentat la proposta, que es votarà avui a la tarda, que reclama sobirania tant nacional com econòmica i social. La proposta que ha plantejat Camats en la convenció nacional defineix Catalunya com un país ‘lliure, social i ecològic’ dins d’una ‘Espanya plurinacional’. ‘És una proposta que reflecteix el que som’, ha assegurat la dirigent de la formació ecosocialista.’Volem una Catalunya lliure i volem una Espanya plurinacional, i lluitarem per aconseguir-ho’, ha reblat.

Herrera: ‘Hem de ser tant clars com sigui possible’

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, s’ha dirigit a la militància per defensar la feina feta en aquests dos anys i el moment escollit per fer la convenció, a pocs mesos de les eleccions municipals, ja que assegura que és quan cal el debat. L’ecosocialista ha criticat als que estan fent ‘batalla electoral’ del debat nacional i també a qui ‘l’amortitza’.

Els delegats territorials han aprovat amb una amplia majoria l’informe de gestió política que la direcció ecosocialista va presentar aquest divendres a la tarda i que Herrera ha resumit aquest matí. Herrera ha defensat que la feina marcada ara fa dos anys en el marc de l’assemblea celebrada a Viladecans s’ha assolit i que s’han arribat a conclusions concretes en els àmbits plantejats.

Un dels punts tractats ha estat el paper de la formació en el debat nacional en aquests dos anys, paper que Herrera ha posat en valor l’aportació d’ICV ja que ha assegurat que ha introduït elements com el diàleg, la democràcia o els suports internacionals i s’ha mostrat com ‘una organització transversal com el país’. Ha afegit que ICV va ser el primer en entendre que ‘l’instrument per canviar era el dret a decidir’ i així ho ha defensat. Ha reconegut que hi ha dificultats ‘objectives’ com la unitat de les forces polítiques i ha criticat que alguns ‘estan fent de la batalla nacional una batalla electoral’. També ha criticat que hi ha qui digui ‘que el debat nacional ja està amortitzat’.

Davant les crítiques de no concretar quina és la proposta de model de país, Herrera ha contestat que van fer el que l’organització els hi va demanar: que esperessin com evolucionava el país i ha defensat que ara és el moment oportú per fer la seva proposta. Ha reconegut que han de ser ‘el més clar possibles’ i que per això faran una proposta concreta durant aquesta convenció basada en la ‘concreció i cohesió’. El coordinador ha afirmat que en el moment actual ‘no hi ha dreceres possibles’.

Esmenes

El document polític arriba a la convenció nacional amb 425 esmenes de la militància. Entre d’altres, les dels grups independentistes. L’organització de Sants-Montjuic, l’agrupació de comarques gironines i l’àmbit del fet nacional han estat les que més n’han aportat en aquest sentit. En algunes de les esmenes es contempla la possibilitat d’una declaració unilateral d’independència en cas que les negociacions amb l’estat espanyol per convocar un referèndum o per constituir un estat lliure associat no siguin fructíferes. També es demana la incorporació d’independentistes a la direcció del partit o la fixació de l’objectiu de la independència abans de decidir si cal federar-se amb l’estat espanyol.

L’executiva ha rebutjat majoritàriament les esmenes en aquest sentit, tot i que n’ha intentat transaccionar algunes. Avui els delegats tindran temps per debatre-les abans que el plenari voti el text definitiu que fixarà el full de ruta ecosocialista.

Document polític

Després de certa indefinició respecte a la independència, la direcció ha consensuat un document que defensa que Catalunya segueixi vinculada a Espanya, però canviant profundament l’statu quo actual. Les eleccions del 27 de setembre són la primera estació d’un camí que hauria d’acabar amb la constitució d’un estat català ‘sobirà’. A aquests comicis, ICV es presentarà -prioritàriament dins un pol d’esquerres- defensant l’inici d’un procés constituent que canviï la relació amb l’estat, però també el model econòmic i social, ‘que no garanteix condicions de vida digna per a la ciutadania’.

La intenció és que d’aquestes eleccions sorgeixi el mandat de redactar una Constitució catalana que atorgui plena sobirania al poble de Catalunya. La Constitució catalana estaria al mateix nivell jurídic que l’espanyola i fora de les competències del Tribunal Constitucional. Els ecosocialistes rebutgen, però, convertir les eleccions al Parlament en un plebiscit sobre la independència. De fet, no renuncien al referèndum sobiranista i creuen que la futura Constitució catalana hauria de reconèixer el dret a l’autodeterminació.

Amb la proposta de la direcció d’ICV, Catalunya seria sobirana, però no independent. Els ecosocialistes plantegen que, a través d’un pacte de sobiranies amb l’estat, Catalunya compartís aquesta sobirania en múltiples qüestions. Per exemple, en l’àmbit de la seguretat social, de defensa o en l’àmbit fiscal, on defensen un concert econòmic solidari en què es pacti el pagament dels serveis que l’estat desenvolupi a Catalunya i una quota de solidaritat amb la resta de regions espanyoles -tot i que la Generalitat recaptaria tots els impostos.

Per arribar a bon port, el procés constituent català hauria de tenir continuïtat en un procés constituent espanyol que posés fi al bipartidisme i garantís un canvi radical en l’statu quo. Com la catalana, la Constitució espanyola també hauria de reconèixer el dret a l’autodeterminació dels pobles i una llei específica hauria de regular els principis i mecanismes democràtics per fer possible la secessió, ‘si és que una majoria d’una part de l’estat així ho expressa en referèndum’. També s’haurien de contemplar mecanismes perquè les institucions catalanes puguin participar directament en aquells organismes europeus que tractin les qüestions, competències o capacitats pròpies de Catalunya.

Defensa del paper d’ICV

‘Si avui Iniciativa no existís seria imprescindible que la inventéssim’. La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, va reivindicar d’aquesta manera el paper del partit en l’actual context econòmic, social i nacional. La líder ecosocialista va rendir comptes davant els delegats de la convenció nacional en l’obertura de la convenció nacional que finalitzarà avui.

‘Ningú ens farà fora de cap lluita perquè nosaltres som lluita’, va exclamar. Com ha fet els dos darrers anys, ICV va afirmar que continuarà oposant-se a l’austeritat i plantejant una alternativa més justa. Pel que fa al dret de decidir, el seguiran defensant amb rigor fins que el referèndum sobiranista esdevingui una realitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any