Felipe de Borbó dedica una part del discurs de Nadal a Catalunya

  • El monarca espanyol diu que la desocupació i la corrupció són els grans problemes, però evita referir-se a la seva germana

VilaWeb
Redacció
24.12.2014 - 21:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Felipe de Borbó ha fet el primer missatge de Nadal com a rei. Ho ha fet amb un estil més informal que no el que solia usar el seu antecessor. De manera directa, el monarca ha dedicat una part del discurs al que ha definit com ‘la situació de Catalunya’, per a dir que calia respectar la constitució i que ‘els desencontres no es resolen amb ruptures emocionals o sentimentals’. També ha afirmat que milions d’espanyols porten Catalunya al cor i que ‘ningú no és enemic de ningú en l’Espanya d’avui’. Mai abans en els discursos de Nadal el rei d’Espanya no havia fet una referència directa i individualitzada a Catalunya. Tot i amb això, en el text llegit no hi ha hagut cap proposta ni cap element innovador, tret que el discurs ha acabat amb una felicitació en les quatre llengües oficials de l’estat.

Per Felipe VI, Espanya és una ‘nació amb força única’ gràcies a la suma de les seves diferències, que s’han de ‘comprendre i respectar’. ‘Tot el que hem assolit junts neix de la força de la unió. I la força d’aquesta unitat és la que ens permetrà d’arribar més lluny i millor en un món que no accepta ni la debilitat ni la divisió de les societats i que camina cap a una major integració’, ha ressaltat.

El respecte a la constitució és, pel monarca espanyol, la garantia de ‘convivència democràtica, ordenada, en pau i llibertat’. Per això entén que la base que va crear la carta magna el 1978 és sobre la qual s’ha de continuar edificant el futur ‘en comú’ dels espanyols. ‘Els desacords no es resolen amb ruptures emocionals o sentimentals’, ha insistit. ‘Continuem construint tots junts un projecte que respecti la nostra pluralitat i generi il·lusió i confiança en el futur.’

Corrupció

Si la referència al procés sobiranista català generava interès abans del discurs, també ho feia la possible al·lusió a la infanta Cristina, que aquesta mateixa setmana ha sabut que haurà de seure al banc dels acusats pel cas Nóos. Felipe no ha fet referència directa a la seva germana ni al seu cunyat, Iñaki Urdangarín, però sí que ha fet un discurs explícit contra la corrupció. ‘Pocs temes susciten una opinió tan unànime. Hem de tallar de soca-rel i sense contemplacions la corrupció’, ha sentenciat. 

El rei ha celebrat que els responsables d’aquestes conductes irregulars responguin a la justícia, fet que diu que demostra el funcionament de l’estat de dret. Tot i això, ha reivindicat una ‘profunda regeneració’ de la vida col·lectiva dels espanyols, amb la lluita contra la corrupció com a objectiu ‘irrenunciable’. 

‘És necessari evitar que aquestes conductes facin arrels en la nostra societat i es puguin reproduir en el futur. Els ciutadans necessiten estar segurs que el diner públic s’administra per a les finalitats legalment previstes; que no hi ha tractes de favor per ocupar una responsabilitat pública; que desenvolupar un càrrec públic no sigui un mitjà per aprofitar-se o enriquir-se; que no es desacrediti el nostre prestigi i bona imatge al món’, ha assenyalat.

Recuperació econòmica

La situació econòmica continua essent un motiu de preocupació. ‘Els índexs de desocupació són encara inacceptables i frustren les expectatives dels nostres joves i de molts més homes i dones que fa temps que no tenen feina’, ha indicat. Segons el rei Felipe, la lluita contra la desocupació ha de continuar essent el 2015 la principal ‘prioritat’.

Les perspectives de l’economia espanyola, amb tot, creu que canvien: ‘Les principals magnituds macroeconòmiques milloren i hem recuperat el creixement econòmic i la creació d’ocupació.’ Dades que fan ésser optimista el rei de cara a la creació, el 2015, de llocs de feina, ‘especialment de qualitat’.


Reaccions al missatge del rei espanyol:

Mas valora que el rei admeti que hi ha un problema entre Catalunya i Espanya

Alfred Bosch: ‘Ningú no ens ha de donar lliçons de convivència, encara que porti corona’

Duran creu que Felipe VI crida Rajoy a dialogar perquè és qui manté una posició ‘immobilista’

Iceta creu que el discurs del rei ha estat ‘l’adequat’ i celebra que faci una ‘crida al diàleg’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any