Les cavalcades de Reis històriques

  • Alcoi, Igualada, Sant Vicenç dels Horts i Barcelona són les ciutats on s'organitza la rebuda dels Reis des de més antic

VilaWeb
Redacció
04.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una de les festes més esperades de tot el calendari és la cavalcada de Reis, el preludi de la nit més màgica de l’any. Gairebé cada població del país organitza la seva i se’n fan de molt diferents: n’hi ha d’espectaculars, patges molt famosos i indrets on reben ses majestats d’Orient amb cremes o fanalets. Les més antigues del país es fan des de final del segle XIX. Enguany TV3 transmetrà en directe la cavalcada de Girona i IB3, la de Palma.

Alcoi. La cavalcada més antiga del país és la d’Alcoi. Es fa des del 1885 i mobilitza un miler de persones i desenes d’entitats de la localitat. Els Reis de l’Orient hi apareixen cavalcant camells i els patges porten unes escales molt llargues per a enfilar-se als balcons. A mig recorregut els Reis fan una parada per adorar el nen Jesús. La festa és declarada d’Interès Turístic Nacional.

Igualada. La rebuda dels Reis a Igualada data del 1895 i enguany malda per ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. A més dels tres Reis, el personatge més popular és el patge Faruk, que té un llibre negre on apunta les malifetes dels nens. La principal particularitat és que els ajudants dels reis s’enfilen amb escales fins a les finestres de les cases per lliurar regals a les cases.

Sant Vicenç dels Horts. Des del 1896, quan els Reis van començar a repartir joguines des d’un carro, Sant Vicenç dels Horts fa cavalcada. Actualment ses majestats ja no van en tartana, sinó en grans carrosses, que s’elaboren en una nau exclusivament destinada a preparar la cavalcada. A més de Melcior, Gaspar i Baltasar també són molt populars les carrosses del Camell i del Ninot de Neu.

Barcelona. Segons el Diario de Barcelona, la ciutat va fer una primera escenificació dels Reis el 1855, però va ser inconstant. Ja fa dècades que ses majestats d’Orient arriben per mar i són rebuts pel batlle, que els lliura sal en senyal d’hospitalitat i les claus de la ciutat per poder obrir totes les cases i deixar-hi regals. La cavalcada de Barcelona es molt vistosa pel nombre de carrosses, les comparses i tots els ginys que s’hi empren.

Hi ha poblacions que reben els Reis amb fanalets o amb cremes d’herbes aromàtiques. La idea és il·luminar el camí perquè ses majestats no es perdin. Generalment els fanalets són de paper, s’encenen amb una espelma, i moltes vegades són d’elaboració artesanal. A molts pobles es fan concursos per a premiar els més lluïts.

A la Riera de Gaià, Taradell, Elx i Catí hi ha enceses de torxes molt arrelades. Habitualment les torxes són feixos d’espígol i barballó. És poblable que antigament el costum fos més estès, car el baró de Maldà, a ‘Calaix de sastre’, parla de les que es feien a final dels segle XVIII a Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any