La querella pel 9-N precipita la dimissió de Torres-Dulce

  • Presenta la dimissió com a fiscal general de l'estat poques setmanes després de la querella contra Mas, Ortega i Rigau

VilaWeb

Redacció

18.12.2014 - 11:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fiscal general de l’estat espanyol, Eduardo Torres-Dulce, ha dimitit. N’informa el diari El Mundo, que diu que ja ho ha fet saber al govern espanyol. Segons el diari, Torres-Dulce considera que l’executiu de Rajoy no ha donat el tracte adequat a la fiscalia. Tanmateix, el comunicat oficial diu que plega per raons personals. El cas és que la dimissió arriba poques setmanes després de la polèmica querella presentada contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vice-presidenta de la Generalitat, Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau per l’organització del 9-N.

Després del 9-N Torres-Dulce va rebre una pressió molt forta de l’executiu espanyol perquè presentés la querella contra Mas i membres del seu govern. Fins i tot la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va anunciar que s’enllestia la querella abans que la fiscalia en digués res. I encara va trigar uns quants dies a presentar-la; durant aquell període Torres-Dulce va passar d’insinuar que potser no n’hi hauria a presentar-la finalment, amb el vist-i-plau de la junta de fiscals de sala.

Torres-Dulce va arribar a la fiscalia general de l’estat el gener del 2012 nomenat pel govern de Mariano Rajoy després de guanyar les eleccions generals. En aquests tres anys ha mantingut una relació tensa amb l’executiu espanyol, principalment pel seu paper en els escàndols de corrupció que han anat afectant el PP, des del cas Bárcenas.

En aquest període, ha reivindicat contínuament la seva autonomia davant del govern espanyol i ha denunciat la manca de mitjans i canvis legislatius per afavorir la tasca dels fiscals. La reforma de l’estatut del fiscal impedeix al govern espanyol cessar-lo directament.

La renúncia d’Alberto Ruiz Gallardón com a ministre de Justícia i la seva substitució per Rafael Catalá va coincidir també amb una de les etapes més tenses que ha viscut des que ocupava el càrrec: la presentació de la querella contra Mas, Ortega i Rigau.

Torres Dulce va haver d’acabar imposant als fiscals del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, contraris a presentar-la. Posteriorment, al congrés, va negar repetidament que hagués rebut cap mena de pressió per part del govern espanyol.

Notícies relacionades:

L’estat espanyol porta Mas, Ortega i Rigau als tribunals

Torres-Dulce diu que ‘els tribunals actuaran en conseqüència’ en les autoinculpacions pel 9-N

La Fiscalia de Catalunya es decanta per acumular totes les causes contra el 9-N al TSJC

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem