Marfany: ‘A l’ANC no hi ha divisió’

  • El vice-president de l'Assemblea diu a VilaWeb que no s'esmenaran les conclusions de la Declaració de Cornellà

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
18.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretariat nacional de l’ANC farà dissabte una reunió per a debatre la posició de l’entitat en la negociació sobre les llistes en unes eleccions plebiscitàries. Aquesta setmana alguns mitjans han publicat que dins l’ANC hi havia divisió interna i acusacions d’haver alterat els resultats del procés de debat intern de les assemblees territorials, un procés que va culminar en la Declaració de Cornellà. En aquesta declaració es defensava una candidatura unitària, tal com ja fixava el full de ruta de ruta de l’entitat. Els mateixos mitjans han assegurat que dissabte s’esmenaria aquesta declaració, però el vice-president de l’entitat, Jaume Marfany, ha dit a VilaWeb que no es qüestionaria el text i ha negat que hi hagués discòrdia i divisió a l’ANC.

El procés intern de deliberació de les territorials es va fer a partir de cinc preguntes. Les tres primeres eren: ‘Què hem après de la campanya “Ara és l’hora” i dels resultats del 9-N?’; ‘Cal que mantinguem la proposta de candidatura unitària, tal com indica el nostre full de ruta, com a única opció a la qual l’Assemblea pugui donar suport’; ‘Si aquesta candidatura única no fos possible, l’ANC hauria de donar suport a aquelles candidatures que portin en el programa el compromís de declarar la independència, d’acord amb la proposta del Consell Assessor per a la Transició Nacional?’

Aquestes preguntes van menar a respostes molt obertes. No hi hagué cap votació sobre possibilitats diverses, sinó un seguit de conclusions amb matisos i amb una gran diversitat de posicions. Marfany recorda que la posició majoritària era una llista unitària com a opció preferent, d’acord amb el full de ruta aprovat per l’assemblea la primavera passada. Una posició que, majoritàriament, no era immobilista, i que s’obria a fórmules diferents, com ara el suport a llistes separades si no era possible la candidatura unitària.

Ahir mateix la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, s’hi va referir així en un acte al barri de Gràcia de Barcelona: ‘En qualsevol moment es pot reconsiderar tot. Si la candidatura unitària no arriba a reeixir, per la raó que sigui, ho haurem de reconsiderar tot.’

El cas és que, arran de la petició d’alguns membres de l’ANC, després de la reunió del secretariat de dissabte passat a Alcover, s’han revisat les actes i les resultats dels debats en les assemblees territorials. Marfany admet que hi ha punts de vista diferents dins l’entitat, i que hi ha debat: ‘No hi ha discòrdia ni divisió a l’ANC, hi ha sensibilitats diverses, pròpies d’una entitat tan transversal.’ I diu que això no implicarà pas ni una esmena ni un qüestionament de la Declaració de Cornellà.

Marfany afegeix que el fet important ara mateix és el què, amb el full de ruta cap a la independència, el programa amb què s’haurien de presentar els partits. I que a l’ANC ara el debat prioritari no és si s’ha de fer una llista unitària o si hi ha d’haver llistes separades. Destaca que en la reunió de demà passat també s’haurà de començar a parlar i a debatre sobre què hauria de fer l’entitat en cas que no hi hagués acord entre els partits i en cas que no s’avancessin les eleccions; quines mobilitzacions caldria promoure i quin grau d’implicació en el procés hauria de tenir l’ANC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any