Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  16.11.2014  12:32

S'ha mort Antoni M. Badia i Margarit, referent de la lingüística catalana

Ha estat reconegut, entre més, amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i la Medalla d'Or de la Generalitat

Men?ame
 

Avui a la matinada s'ha mort a noranta-quatre anys el filòleg Antoni M. Badia i Margarit, catedràtic de la Universitat de Barcelona. Va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i també, fa dos anys, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya. Badia i Margarit ha estat una figura decisiva de la lingüística catalana de la segona meitat del segle XX. El funeral es farà demà a les tres d'horabaixa a l'església del Pi de Barcelona.

Antoni Maria Badia i Margarit (Barcelona, 1920) va ser catedràtic de gramàtica històrica de la llengua espanyola i de gramàtica històrica catalana a la Universitat de Barcelona, càrrec que ocupà fins a la jubilació. Va fer recerca en els camps de la lingüística històrica, l'onomàstica, la lingüística estructural, la comparatística i la sociolingüística. Es destaca la seva 'Gramática catalana', en espanyol (Gredos, 1962), i la versió revisada, en català, titulada 'Gramàtica de la llengua catalana. Descriptiva, normativa, diatòpica, diastràtica' (Proa, 1995).

Fou doctor 'honoris causa' per les universitats de les Illes Balears, Alacant, Perpinyà, Barcelona, Tolosa de Llenguadoc, Sorbona de París, Salzburg i el Knox College de Galesburg. Era membre de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de l'Institut d'Estudis Catalans, del qual va presidir la Secció Filològica entre el 1989 i el 1995.

Entre els reconeixements que havia rebut, hi ha la medalla de l'Institut d'Estudis Catalans, la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit científic del 1999, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes del 2003 i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, n'ha lamentat la mort amb aquests mots: 'Ens ha permès d'entendre que el català era una llengua amb tota la força i la potència de qualsevol altra llengua romànica, i li devem molta de la convicció que avui tenim sobre el futur del català.' Li ha agraït una vida 'molt compromesa' amb la llengua catalana i el fet d'haver esdevingut la 'connexió' entre els lingüistes de principi de segle i els d'avui. Mascarell ha recordat que havia fet una tasca docent extraordinària i que una bona part dels lingüistes d'ací el tenen per referent.

Informació relacionada: Badia i Margarit: mestre de mestres