L’últim pas de la dissolució de la regió Llenguadoc-Rosselló

  • L’Assemblea francesa votarà la reforma territorial el 25 de novembre vinent

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió de lleis de l’Assemblea francesa va donar dimecres la seva conformitat a la fusió de les regions del Llenguadoc-Rosselló, on s’inclou Catalunya Nord, amb la del Migdia-Pirineus. La fusió s’aprovarà el 25 de novembre vinent, quan l’Assemblea votarà la reforma territorial, que redueix a tretze les vint-i-dues regions actuals de l’estat francés.

La reforma administrativa de l’estat francés és una iniciativa del govern i, més concretament, del primer ministre francés, Manuel Valls, que va fer la proposta de reduir a la meitat el nombre de regions i de suprimir els departaments com a òrgans executius regionals, amb l’argument de l’estalvir i la simplificació dels quatre nivells de l’administració. Es preveu que la majoria de diputats hi donaran suport, ja que el Partit Socialista té majoria a la cambra de representants.

El projecte de llei que va aprovar l’Assemblea francesa contemplava reduir les regions a tretze, però el 30 d’octubre passat el Senat francès va aprovar, per 175 vots a favor i 33 en contra, una reforma territorial amb quinze regions. Els senadors van decidir mantenir les regions d’Alsàcia, Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló. El Partit Socialista té majoria a l’Assemblea francesa, però al senat hi ha una majoria de dretes (UMP).

Ara bé, la darrera paraula al voltant d’aquesta qüestió és de l’Assemblea francesa. Així, la proposta dels senadors no prosperarà. Dos diputats del Partit Socialista del departament francès de l’Aude (inclòs a la regió del Llenguadoc-Rosselló) van presentar el 6 de novembre passat una esmena demanant la fusió de les dues regions, en contra del parer del senat. Marie-Hélène i Jean-Claude Fabre Pérez van assegurar que estan ‘convençuts que el futur de la regió és una gran oportunitat’ i que ‘serà capaç de respondre als reptes econòmics d’avui dia’.

Les altres fusions

La reforma territorial també preveu la fusió de la Borgonya i el Franc Comtat; la Picardia i Xampanya-Ardenes; l’Alvèrnia i Roine-Alps; l’Alsàcia i la Lorena; Poitou-Charentes, Centre i el Llemosí, i les dues Normandies.

Per contra, resten com fins ara Aquitània, Nord-Pas-de-Calais, Còrsega, l’Illa de França, Provença-Alps-Costa Blava, a més de la Bretanya i el País del Loira. En aquest darrer cas, doncs, el govern francès no pren en consideració d’aprofitar la reforma territorial per a integrar el departament de Naoned als quatre departaments de la Regió de la Bretanya, una reivindicació històrica del moviment bretó.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho