El Tribunal Constitucional espanyol prohibeix el 9-N per unanimitat

  • No ha fet cas de la petició del govern de la Generalitat de no admetre la impugnació del govern espanyol

VilaWeb
VilaWeb
ACN-Redacció
04.11.2014 - 13:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol ha suspès per unanimitat la votació del 9 de novembre. El ple del tribunal s’ha reunit aquest matí per valorar la petició de suspensió del procés participatiu, petició que havia presentat el govern espanyol. També havia rebut una demanda que va presentar ahir la Generalitat contra el recurs del govern espanyol. La Generalitat demanava que no s’admetés a tràmit el recurs del govern Rajoy, que exigeix la suspensió de tots els actes de preparació del 9-N. La resolució del TC no inclou l’advertiment al president de la Generalitat, Artur Mas, sobre el fet que les seves resolucions són de compliment obligat i que demanava el govern espanyol.

Notícia relacionada: El govern català desobeix el TC i manté la votació del 9-N

La informació sobre el 9-N que el Tribunal Constitucional prohibeix

En canvi, sí que estableix literalment que queden en suspens ‘els actes impugnats (des del 31 d’octubre), a més de les restants actuacions de preparació de la consulta o que hi siguin vinculades’. Això vol dir que afecta tots els actes i accions per a fer-la possible. El TC dóna un termini de vint dies a la Generalitat perquè presenti al·legacions, i invoca l’article 161.2 de la constitució espanyola, cosa que significa que la suspensió és automàtica.

L’admissió a tràmit del recurs fa que siguin suspesos tots els actes administratius, la campanya institucional, qualsevol indicació als voluntaris o acte per incentivar la participació, a més de la logística, que inclou la web participa2014.cat, on s’informa els ciutadans de com exercir el seu vot.

La suspensió té efecte retroactiu des de divendres, dia en què el govern espanyol va presentar el recurs al registre del TC, i també afecta qualsevol altra actuació futura vinculada a la consulta, tant si és formalitzada jurídicament com si no.

Aquesta suspensió té una durada de cinc mesos, i en aquest termini el TC l’haurà de ratificar o aixecar-la.

La ponent de la resolució ha estat la magistrada adscrita al sector progressista Adela Asúa, que és qui ha de redactar ara el text que justificarà l’admissió a tràmit. Tanmateix, el TC no es pronuncia encara sobre el fons de la qüestió, i no ho farà fins que no emeti una sentència formal. 

La resolució no inclou cap advertiment al president de la Generalitat com demanava l’advocat de l’estat a la part final del seu recurs. En aquesta petició se sol·licitava que es recordés l’article 87.1 de la constitució, que estableix que ‘tots els poders públics tenen l’obligació de complir allò que decideixi el Tribunal Constitucional’. L’advocat de l’estat volia que el tribunal recordés ‘les responsabilitats que es poden derivar de la seva infracció’ per part de la Generalitat. 

El TC actua amb celeritat, novament

Els magistrats han actuat novament amb celeritat i han abordat la qüestió només quatre dies després d’haver-se registrat el recurs. El president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, ha inclòs la qüestió al ple ordinari d’aquesta setmana, malgrat que no constava a l’ordre del dia inicial.

El recurs de l’executiu de Rajoy, de 49 pàgines, argumentava que tots els preparatius, declaracions del president Mas i suposades instruccions a les escoles i als funcionaris tenien ‘efectes jurídics i transcendència externa’, de manera que encara que no hi hagi cap convocatòria formal del nou 9-N poden ser impugnats.

La Generalitat esperava que els magistrats resolguessin abans l’escrit que va presentar ahir, en què demanava al TC que no admetés a tràmit el recurs del govern espanyol contra el nou 9-N. El govern català considera que l’executiu espanyol fa un ús ‘clarament desproporcionat i abusiu’ del dret i del tribunal i pretén que aquest dicti suspensions impossibles d’aplicar.

El TC encara no ha dictat sentència sobre els recursos del govern espanyol contra el 9-N original i la llei de consultes, que va suspendre també temporalment en una interlocutòria el dia 29 de setembre proppassat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any