Herrera anuncia que el 9-N votarà sí-no

  • ICV demana als seus militants que participin tant en el procés participatiu del govern com en la recollida de signatures

VilaWeb
ACN
03.11.2014 - 18:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha anunciat a sis dies del 9-N que el seu vot en el procés participatiu serà sí-no. El dirigent ecosocialista ha aprofitat la intervenció al consell nacional del partit per explicar el sentit del seu vot, que fins ara no havia fet públic. Fins fa uns dies el mateix Herrera no havia aclarit si votaria el 9 de novembre, un cop el govern ha transformat la consulta en un procés participatiu. El coordinador d’ICV ha subratllat que el 9-N serà un gran procés de mobilització per al que fa una crida a votar i també a mobilitzar-se per recollir les signatures que serviran per denunciar l’actitud del govern espanyol davant instàncies internacionals.

‘El meu ‘sí-no’ expressarà la no subordinació, sense necessitat d’avalar la secessió’, ha explicat Herrera als consellers nacionals del partit. En tot cas, el líder ecosocialista no tanca les portes a cap opció futura, fins i tot la independència. ‘Molts dels que ens identifiquem amb el ‘sí-no’ no descartem cap opció, com molts dels que s’identifiquen amb el ‘sí-sí’ no descarten un acord amb l’Estat’, ha indicat.

Tot i que el procés participatiu que organitza el govern per al 9 de novembre no generarà el mandat democràtic que hagués generat la consulta plantejada inicialment, ICV ha decidit participar-hi davant l’actitud obstruccionista del govern espanyol. Herrera ha recordat que el compromís de la direcció d’ICV era defensar el ‘sí’ a la primera pregunta pel 9-N i la llibertat de vot a la segona. De fet, ell mateix ha explicat que molts militants d’ICV -i membres de la direcció- optaran pel ‘sí-sí’. ‘La nostra pluralitat és reconciliable entre uns i altres perquè no ens tanquem a res’, ha insistit.

‘Tots ens identifiquem amb el primer sí’, ha subratllat Herrera. Un primer sí que significa, segons ell, l’inici d’una negociació amb l’Estat perquè Catalunya deixi de ser una comunitat autònoma. A partir d’aquest ‘sí’, els ecosocialistes es dividiran entre el ‘sí-sí’ i el ‘sí-no’ o fins i tot amb el ‘sí-abstenció’, tal com recollia la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió.

Van ser precisament ICV i EUiA dos dels partits que més intensament van lluitar perquè la pregunta que es fes en la consulta inclogués l’opció federalista. Un ‘sí-no’ que ha rebut aquest dilluns el primer suport públic d’un dirigent polític. La que encara no s’ha pronunciat sobre el sentit del seu vot ha estat la colíder a ICV, Dolors Camats, que fins el moment ha evitat respondre a aquesta qüestió les vegades que els periodistes li han plantejat.

Herrera ha deixat clar, però, que la votació en el procés participatiu del 9-N no generarà el mandat democràtic que necessita Catalunya i que, per tant, a partir del 10 de novembre la consulta quedarà pendent de materialitzar-se. Ara bé, la mobilització tant a les urnes com al carrer, amb la recollida de signatures per denunciar el govern espanyol davant les institucions europees , significaran una nova expressió massiva en favor del dret a decidir.

L’altre objectiu que restarà pendent a partir del 10 de novembre serà, segons Herrera, el de connectar la ‘forta onada sobiranista’ que viu Catalunya amb la que també viu Espanya vers el bipartidisme clàssic. ‘La nostra responsabilitat el 10-N serà combinar les ànsies de canvi del poble català amb les de la resta de l’Estat’, ha destacat.

El Consell Nacional extraordinari celebrat aquest dilluns ha servit per avalar els compromisos que l’executiva va fixar per escrit en la reunió del passat 22 d’octubre. Compromisos que es resumeixen amb la crida a la mobilització en qualsevol dels formats previstos per al 9-N, però que també inclouen el rebuig al recurs d’inconstitucionalitat que el govern espanyol ha presentat contra el procés participatiu i la demanda al govern que mantingui aquest nou 9-N encara que el TC el suspengui.

 

Més informació: Herrera diu que ICV negocia amb Podem i Procés Constituent amb vista a unes eleccions anticipades

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any