#WorldKobaneDay: jornada de solidaritat amb la resistència kurda contra Estat Islàmic

  • L'acció és impulsada per personalitats de tot el món com Noam Chomsky, Desmond Tutu i Adolfo Pére Esquivel

VilaWeb
Redacció
01.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb l’esclat fa dos anys de la guerra a Síria, la comunitat kurda del nord del país va expulsar del seu territori l’administració i l’exèrcit de Baixar al-Assad per a establir-hi un govern autònom segons els principis del confederalisme democràtic defensat pel dirigent del PKK empresonat Abdullah Öcalan. Aquesta autonomia al Kurdistan Occidental (Rojava, en kurd) es va concretar en tres cantons autònoms, un dels quals pateix des de fa un mes i mig una duríssima ofensiva del grup integrista Estat Islàmic (ISIS) que, de moment, s’ha pogut contenir. En solidaritat amb la resistència kurda, avui es fa una jornada internacional ‘contra l’ISIS, per Kobane i per la humanitat’.

El Dia Mundial en suport de Kobane és impulsat per un centenar llarg d’intel·lectuals, escriptors, polítics i defensors dels drets humans de tot el món com el lingüista nord-americà Noam Chomsky, l’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu i el premi Nobel de la pau argentí Adolfo Perez Esquivel per a mostrar el suport a la resistència de les Forces de Defensa Popular (YPG) i les Unitats de Defensa de Dones (YPJ) de Kobane contra el brutal atac de l’ISIS. La jornada és seguida en molts indrets del planeta amb actes i manifestacions com els que es fan avui, per exemple, a la Garriga (conferència ‘Kurdistan, la lluita per l’alliberament nacional i la resistència a l’ISIS‘, a les sis) i València (concentració a la plaça de la Mare de Déu, a la una).

Els convocants de la jornada mundial critiquen en un manifest l’actitud de molts governs occidentals de no intervenir decididament en suport dels resistents kurds, malgrat les evidències de crims i de perill de genocidi. Uns resistents, a més, que pateixen les sancions imposades per la inclusió del PKK en la llista negra d’organitzacions terroristes mundials. ‘L’autodenominada coalició internacional per lluitar contra l’ISIS no ha dut a terme veritablement les seves obligacions legals internacionals. Alguns dels països inclosos en la coalició, especialment la veïna Turquia, de fet han donat suport financer i militar als terroristes de l’ISIS a l’Irac i a Síria. Per tot plegat és vital una mobilització mundial contra Estat Islàmic, per Kobane i per la humanitat.’ I s’hi rebla: ‘Si el món vol democràcia a l’Orient Mitjà, hauria de secundar la resistència kurda a Kobane. L’autonomia democràtica a la regió de Rojava promet un futur en llibertat per a tots els pobles a Síria. Perquè el model Rojava es basa en la unitat en la diversitat.’

Des del març passat, el grup integrista islàmic Estat Islàmic ha dut a terme tres ofensives contra el cantó de Kobane. Després de dos fracassos, el 15 de setembre va llançar una nova campanya, molt més dura, amb què va aconseguir d’arribar a les portes de la capital, que no ha caigut gràcies a la resistència dels combatents kurds i els atacs aeris de la coalició internacional comandada pels EUA contra la rereguarda dels gihadistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any