No són floretes, és assetjament

  • Fem un recull de vídeos de denúncia de l'assetjament al carrer i films que capgiren els papers d'homes i dones

VilaWeb

Redacció

02.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquests dies ha corregut com la pólvora un vídeo que ensenya l’assetjament que pateix una dona quan va pel carrer. Comentaris importuns, mirades i, així, fins a un centenar de tota mena de mostres d’assetjament de desconeguts durant deu hores per Nova York, resumides en un vídeo de dos minuts. No és l’únic que es pot trobar a la xarxa, altres organitzacions han recorregut a aquesta eina per denunciar l’assetjament al carrer. També s’hi poden trobar alguns films que capgiren els esdeveniments –posant els homes en el lloc de les dones– per fer més evident una agressió que sembla tenir massa acceptació social. Segons l’ONU, el 99% de les dones s’han sentit assetjades sexualment alguna vegada. 

L’organització Hollaback es dedica a lluitar contra l’assetjament sexual als carrers dels Estats Units. Aquest vídeo va ser gravat amb càmera oculta i en menys d’una setmana ha rebut prop de vint milions de visites. L’actriu que hi apareix va denunciar que havia rebut amenaces de violació arran de la seva publicació:

Com aquest vídeo viral a Nova York, se n’han enregistat alguns altres. Per exemple, fa dos anys es va publicar un film sobre l’assetjament pels carrers de Brussel·les, ‘Femme de la Rue‘, que va generar força debat. Hi apareixen dones que expliquen que no es posen faldilles o que eviten anar en metro, i col·lectius de diversos indrets van denunciar la pràctica habitual de l’assetjament al carrer.

Aquest altre vídeo és del Caire, fet per les cineastes Colette Ghunim i Tinne Van Loon, i forma part d’un projecte documental per denunciar l’assetjament a Egipte, ‘The people’s girls‘. En aquest fragment, es veu la reacció dels homes mentre una dona els passa pel costat pel pont:

Una altra organització que es dedica justament a denunciar i combatre l’assetjament de dones al carrer és Stop Street Harassment. ‘Xiular, fer comentaris sexuals explícits, comentaris sexistes, insults homofòbics, mirades de reüll,… La majoria de dones i alguns homes s’enfronten al carrer a l’assetjament d’estranys per qüestions de gènere. L’assetjament al carrer limita la mobilitat de les persones i l’accés als espais públics. És una forma de violència de gènere i és una violació dels drets humans. Cal aturar-ho’, denuncien.

L’assetjament, capgirat

Què passaria si tot això fos al revés, si fossin els homes el qui fossin assetjats pel carrer? La reacció seria la mateixa? I la tolerància també? Fa uns pocs anys es va rodar a Perpinyà el film ‘Majorité opprimée’, que fa justament això. Cadascú pot jutjar per si mateix la seva reacció:

I ací, un petit curt en el mateix sentit:


VieDeMeuf : Les Relous por osezlefeminisme

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem