El govern espanyol inicia els tràmits per impugnar el nou 9-N

  • Mariano Rajoy demana al Consell d'Estat un informe preceptiu d'urgència previ a la impugnació al Tribunal Constitucional

VilaWeb
Redacció
27.10.2014 - 19:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha engegat el mecanisme de la impugnació del nou 9-N que vol aprovar al pròxim consell de ministres. Mariano Rajoy ha demanat al Consell d’Estat l’informe preventiu previ a la impugnació davant el Tribunal Constitucional espanyol del conjunt d’actuacions que ha posat en marxa la Generalitat de Catalunya per a la celebració del ‘procés de participació ciutadana’. Rajoy ha demanat que el dictamen sigui enviat ‘amb caràcter d’urgència’ perquè es pugui autoritzar, en el seu cas, l’acord d’impugnació al consell de ministres d’aquest divendres.

En declaracions als mitjans, la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que el seu govern considera que la consulta alternativa és ‘contrària a la constitució’ i ‘perjudica els drets dels catalans perquè no té ni una sola garantia democràtica’. ‘La nostra obligació és que es compleixi la llei i protegir els drets dels ciutadans’, ha dit.

La impugnació podria forçar el Tribunal Constitucional espanyol a fer una nova reunió extraordinària del seu ple, com la que va convocar per resoldre en només unes hores el recurs de l’executiu de Mariano Rajoy contra el decret de convocatòria de la consulta original i la Llei de consultes en què se substanciava.

El Tribunal Constitucional no té convocat cap ple per aquesta setmana, i el de la setmana que ve, que s’ha de fer els dies 4, 5 i 6 de novembre, cau a tan sols quatre dies de la convocatòria del 9-N alternatiu.

La setmana passada l’executiu espanyol ja va encarregar als serveis jurídics de l’estat que elaboressin un informe sobre els passos que el govern de la Generalitat ha fet per al nou 9-N per explorar la possibilitat d’impugnar-los al Tribunal Constitucional.

L’informe és la base d’aquesta impugnació que ara va al Consell d’Estat, el mateix organisme que ja va avalar per unanimitat –i també en una reunió extraordinària i d’urgència– el recurs que el govern espanyol va interposar contra el primer 9-N.

L’executiu de Rajoy parteix de la premissa que la Generalitat pretén substituir ‘un procés il·legal per un d’encara més antidemocràtic’ i ‘descarregar la responsabilitat’ de la consulta ‘als ciutadans’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any