El govern espanyol es fa un embolic amb el 9-N

  • Pensa a actuar contra Mas per frau de llei, però no té clar el marc legal en què es basa la votació

VilaWeb
Redacció
15.10.2014 - 10:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘No sé què s’ha anunciat per al dia 9’, deia avui el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Però l’executiu ja estudia des d’ahir l’anunci de nova votació fet per Artur Mas i la manera d’aturar-la. Segons el diari El Mundo, els serveis jurídics del govern de Rajoy estudien la possibilitat de denunciar Artur Mas per un suposat frau de llei. Però Mas va dir que aquesta vegada ‘no els posaria les coses fàcils’, i no va revelar el marc legal en què s’empara la nova convocatòria del 9-N.

El president va dir que no signaria un nou decret, i que la votació no es basava en la llei de consultes suspesa pel Tribunal Constitucional. Per això és més difícil que l’executiu espanyol pugui basar en alguna cosa concreta la impugnació.

Diu el diari que, efectivament, per a recórrer per inconstitucionalitat seria necessari que el president formalitzés mitjançant un acte legal la decisió, perquè en cas contrari no hi hauria un objecte a impugnar. I indica com pensa el govern espanyol que podria prendre forma. D’entrada, pensa que es podria basar en el títol tercer de la llei de consultes impugnada, perquè justament aquest títol, que parla dels processos de participació ciutadana, no va quedar impugnat. Però Mas ja va dir que no es basava pas en aquesta llei. També pensa que es podria fonamentar en l’article 122 de l’estatut, que dóna a la Generalitat la competència per convocar enquestes, audiències públiques, fòrums de participació i qualsevol altre instrument de consulta popular en l’àmbit de les seves competències. Aquest article no va quedar malmès per la sentència del TC del 2010. El govern espanyol fins i tot pensa que Mas es podria agafar a la llei de consultes per via de referèndum del 2010.

Tot amb tot, el govern espanyol diu que fins i tot si el govern té un marc legal amb què emparar la votació del 9-N, l’objectiu final és ‘una il·legalitat’ perquè considera que no pot preguntar ‘sobre la unitat de l’estat’ fent servir urnes i en locals oficials. Això fa que sigui un frau de llei, segons l’executiu espanyol. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ja va dir que la votació seria inconstitucional si la pregunta continua essent la mateixa doble pregunta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any