Foc creuat entre Mas i els partits pro-consulta al parlament

  • Retrets pel trencament de la unitat i el rumb cap al 9-N

VilaWeb
ACN
15.10.2014 - 12:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El trencament de la unitat entre els partits favorables al dret de decidir s’ha palesat avui al Parlament de Catalunya. En la sessió de control al president hi ha hagut molta tensió entre Artur Mas i Oriol Junqueras, Joan Herrera i Quim Arrufat. Mas ha dit que es mantenia l’essència del consens dels partits pro-consulta, la data i la pregunta i ha defensat que la seva fórmula era l’única manera possible de votar. Oriol Junqueras ha acusat Mas de trencar la unitat ‘abans d’acostar-se als límits legals’, i Mas li has respost: ‘La seva proposta porta a desobeir i a no votar, i la nostra porta a votar i per tant a obeir el poble de Catalunya.’ Joan Herrera li ha demanat que retirés la proposta o convoqués eleccions, i Arrufat li ha retret que hagués ‘enganyat’ els catalans.

Mas ha assegurat que estava disposat a refer el consens, però ha dit a Junqueras que la seva insistència implicava no poder votar el 9-N. ‘Quin sentit té la seva insistència sobre el matís, si hi ha en joc votar el 9-N amb la mateixa pregunta i data?’, ha demanat.

I és en aquest punt on el president ha introduït el segon argument. A parer seu, ell no ha trencat cap consens, perquè els elements bàsics d’aquesta unitat són la data i la pregunta, ‘i això es manté íntegre’. L’únic que no es manté, ha continuat, és el decret que ell mateix va signar, del qual ha assumit tota la responsabilitat. I ha dit a Junqueras que si el 9-N surt bé serà mèrit de tots, però si no serà culpa del govern i d’ell mateix.

ERC: ‘S’ha aturat molt abans d’acostar-se al límit legal’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha recriminat a Mas que hagués decidit d’aturar-se ‘molt abans d’acostar-se als límits legals’, perquè el govern no havia rebut cap requeriment judicial concret per paralitzar cap acció després de la suspensió del TC. ‘S’ha aturat i ha introduït un escenari nou i no pactat; el govern ha trencat el consens’, ha conclòs.

Ha demanat a Mas que recuperés la unitat tornant a la consulta que tenia el suport de tots els partits, tot i que ha apuntat que ERC ‘ajudarà el govern en l’escenari anterior i també en l’actual tant com pugui’. ‘Però preguem que el govern faci una reflexió i en les properes hores i dies recuperi l’escenari de consens que teníem’, ha afegit.

Herrera demana a Mas que recuperi la unitat o convoqui eleccions

El president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha demanat a Mas que recuperés la unitat o, altrament, convoqués eleccions: ‘Vostè amb els seus motius i nosaltres per a intentar canviar-ho tot, també el seu govern i les seves polítiques.’ I ha responsabilitzat Mas del trencament de la unitat perquè és ell —ha dit— ‘qui té el martell a la mà’ per esquerdar la figura de porcellana de la qual tan parla el president de la Generalitat.

En la rèplica, Mas ha lamentat que Herrera fes aquelles acusacions perquè justament ICV-EUiA havia fet la proposta de recollir signatures el dia 9 de novembre per enviar-les a les institucions europees i el govern la va acceptar en canvi de poder fer efectiva també la seva alternativa. ‘El qui va amb el martell els accepta la seva proposta i el qui va amb els mocadors suaus de seda és qui intenta enfonsar-ho tot’, ha dit.

I en aquest punt, ha advertit ICV-EUiA, però també la resta de partits pro-consulta, que tot plegat anava en benefici d’uns altres, ‘que riuran molt’. ‘Però potser qui riurà més i millor és el qui riurà al final.’

La CUP parla de ‘engany’

El diputat de la CUP Quim Arrufat s’ha mostrat molt dur amb Mas, a qui ha acusat d’haver enganyat els catalans i el parlament. ‘L’autosuspensió de la consulta ha estat un engany a tothom’, ha dit. Segons Arrufat, ‘la situació no podia ser pitjor’ tot i que el govern sabia perfectament que el TC suspendria la consulta. Ha advertit també que, tot i que poden acceptar l’alternativa del govern per al 9-N, ara no saben si tornar a confiar-hi. ‘Com podem confiar que es complirà si no va complir la primera?’, ha demanat. Arrufat ha reclamat a Mas que porti endavant el seu pla alternatiu ‘però sense utilitzar-lo com un element de xantatge polític i electoral, com una promesa falsa o per preparar unes noves eleccions’.

Mas ha respost a Arrufat que no cal que tinguin ‘dogmes de fe’, però sí que ajudin a fer que la gent vagi a votar el 9-N. Li ha demanat què pensava fer si es trobava els locals i les paperetes, i l’ha instat a aprofitar l’oportunitat per votar. ‘No volíem això? No vol això vol la majoria del poble?’, ha remarcat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any