‘M’entristeix que no puguin estudiar en català tots els nens’

  • La directora de la Bressola de Catalunya Nord explica les dificultats d'ampliar l'oferta

VilaWeb
VilaWeb
ACN
25.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dia 2 de setembre les set escoles de La Bressola de Catalunya Nord van començar el curs amb un total de 930 alumnes, 120 més que no pas l’any passat. La directora, Eva Bertrana, destaca amb satisfacció que ‘la demanda continuï creixent’, però lamenta que moltes famílies no hi hagin pogut matricular els fills per manca de places: ‘M’entristeix de no poder assegurar que totes les famílies de Catalunya Nord que vulguin escolaritzar els seus fills en català ho puguin fer.’

Els responsables de la Bressola, limitats per la situació econòmica, continuen treballant amb les administracions nord-catalanes per ampliar les escoles actuals i construir-ne de noves. De moment, amb vista al curs vinent, ja han avançat força els projectes d’ampliació de l’escola de Nyils, la de Prada de Conflent i la de Sant Esteve, que havia d’haver entrat en funcionament aquest curs.

Tot i que l’ampliació dels centres ha fet possible d’arribar quasi a un miler d’alumnes, la demanda obliga a construir un tercer centre de maternal i primària a Perpinyà. Sobre aquesta nova escola, Bertrana assegura que l’ajuntament hi té plena predisposició i que es treballa a contrarellotge per trobar uns terrenys adequats on construir-la.

Tanmateix, la prioritat és ampliar l’institut del Soler o construir-ne un de nou a Perpinyà. Bertrana ha assegurat que l’actual centre de secundària no podrà absorbir el gruix d’alumnes que acabaran la primària el curs vinent i que s’ha de trobar una solució per a no deixar a l’estacada alumnes que van començar a estudiar a la Bressola quan tenien dos anys.

A llarg termini, un dels projectes més il·lusionadors és construir un institut de batxillerat ‘per tancar el cercle’ i permetre que els seus alumnes puguin fer tot el cicle escolar en català. Cesc Franquesa, mestre i director pedagògic de la Bressola, diu que ja fa temps que s’hi treballa, però que s’ha de garantir un gruix suficient d’alumnes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any