Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  30.07.2014  20:04

L'ONU insta el govern espanyol a dir què farà respecte de les víctimes del franquisme

Li concedeix noranta dies perquè detalli quines mesures prendrà · El grup de treball presenta un informe amb recomanacions

Men?ame
 

El grup de treball sobre desaparicions forçades de l'ONU ha presentat un informe arran de la visita que va fer al setembre de l'any passat a l'estat espanyol. En el text, insta el govern de Mariano Rajoy a presentar, abans de noranta dies, 'un cronograma indicant quines mesures aplicarà' per satisfer les peticions del grup i assistir les víctimes del franquisme, segons que informa el diari El País. 

L'informe recorda que Espanya té l'obligació internacional d'assumir la responsabilitat sobre les desaparicions forçades que hi va haver durant el franquisme, i d'aplicar 'una política d'estat comprensiva, coherent i permanent' perquè els familiars dels desapareguts puguin saber què els va passar i en recuperin les restes. 

Dues de les recomanacions que fa al govern espanyol són de donar més suport institucional i financer als familiars de les víctimes i de crear una entitat que s'encarregui de totes les qüestions que hi tinguin relació. 

També insta el govern espanyol a elaborar un pla de cerca dels desapareguts com més aviat millor. I alerta que, tenint en compte l'edat avançada de testimonis i familiars, la recerca de la veritat i del parador dels desapareguts ha de ser una 'prioritat immediata'. 

L'ONU també recomana d'investigar d'ofici i jutjar totes les desaparicions forçades. Per això exigeix que s'eliminin 'tots els obstacles jurídics interns que puguin impedir les investigacions judicials'. Demana que la llei de memòria històrica tingui prou fons per a poder-se aplicar i diu al govern que vetlli pel respecte a la llei que disposa la retirada d'escuts, insígnies, plaques i més objectes o mencions commemoratius d'exaltació de la revolta militar, la guerra i la repressió de la dictadura'. 

El grup de treball demana que es constitueixi un banc estatal d'ADN que aplegui les mostres genètiques de tots els casos denunciats de nens robats; proposa de configurar una comissió d'experts independents per determinar la violació de drets humans durant aquells anys; i demana al govern espanyol que col·labori amb casos com el que s'ha obert a l'Argentina sobre els crims del franquisme.