L’efecte de la confessió de Pujol en el procés agafa gruix en la premsa internacional

  • El Wall Street Journal, Euronews i The Independent se'n fan ressò

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.07.2014 - 10:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La confessió de Jordi Pujol sobre els comptes sense regularitzar que tenia a Andorra i l’efecte de la confessió sobre el procés independentista no deixa indiferent la premsa internacional, que recull la darrera hora de l’actualitat política catalana i n’analitza les repercussions. Abans-d’ahir el Financial Times i el New York Times es feien ressò del cas Pujol i parlaven de contratemps en la política catalana. Avui, el diari nord-americà The Wall Street Journal, la cadena Euronews i el britànic The Independent es fixen en l’escàndol i analitzen les conseqüències que pot tenir sobre la trobada entre Artur Mas i Mariano Rajoy.

Pel Wall Street Journal la reunió dels dos presidents és poc esperançadora per fer cap pas endavant. En un article que titula ‘Little Hope for Catalan Breakthrough as Leaders Prepare to Meet, el diari diu que els dos líders tenen poc marge de maniobra perquè el nivell de desconfiança és alt.

El diari, que parla de Catalunya com una ‘regió rica’ i com ‘la fàbrica d’Espanya’, explica que Rajoy ja ha deixat clar que no cedirà el pas i no permetrà que se celebri un referèndum d’independència i comenta que Mas ha expressat frustració davant la posició del president espanyol.

El Wall Street Journal no deixa d’esmentar la revelació de Jordi Pujol i diu és rellevant en el debat sobre la independència. El diari destaca que és important perquè ‘els nacionalistes catalans han assenyalat la corrupció al govern espanyol com una de les raons per buscar una divisió d’Espanya’.

En l’extens article el diari nord-americà recorda que les estadístiques diuen que el 80% de la població està a favor de celebrar el referèndum i explica que l’Onze de setembre vinent s’espera una gran manifestació, similar a les dels darrers anys, que han aglutinat ‘més d’un milió de persones’. També esmenta que el referèndum escocès es mirarà de ben a prop des de Catalunya. El diari conclou que el curs dels esdeveniments és impredictible.

La cadena Euronews fixa l’atenció en la revelació de Pujol i titula ‘Corruption scandal could set back Catalonia’s independence bid‘ (Un escàndol de corrupció podria complicar l’aposta independentista de Catalunya). Explica que l’expresident català renunciarà tant als seus càrrecs honorífics com als privilegis que tenia i que la confessió arriba en un moment delicat pel procés independentista i en un moment de crisi de confiança amb els polítics, després que hi hagi hagut diversos casos de corrupció en els darrers mesos.

El diari britànic The Independent diu que els líders del procés català han caigut en desgràcia després de la confessió del Pujol. El diari anglès, que destaca que Pujol perdrà totes les prerrogatives que tenia com a ex-president, diu que aquest ‘escàndol’ arriba enmig d’una crisi de credibilitat dels polítics a l’estat espanyol, arran de fer-se públics desenes de casos de corrupció aquests últims anys.

Afegeix que la notícia arriba en un mal moment per a Mas, que avui es reuneix amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. I recull la reacció ‘de molt dolor’ que la confessió de Pujol ha tingut en Mas.


A la premsa en alemany

La confessió de Pujol ha estat molt seguida també als mitjans alemanys i suïssos, com es pot comprovar en aquests enllaços.

Die Welt: Politiker gesteht Millionenerbe in Steuerparadiesen. Affäre um Ex-Regierungschef erschüttert Katalonien

Die Zeit: Kataloniens Ex-Präsident Pujol zieht sich nach Finanzskandal zurück

Neue Züricher Zeitung: Jordi Pujol tief gefallen. Der Schatten des Patriarchen

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any