Felipe VI parla en català per insistir que a Espanya hi cap tothom

  • Reivindica el títol de princesa de Girona per a la seva filla · Vol fer més present la corona a Catalunya per transmetre 'missatges de respecte, entesa i convivència'

VilaWeb
Redacció
27.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Felipe VI va anar ahir a Girona, en el primer viatge fora de Madrid des que va ser proclamat rei d’Espanya la setmana passada. Els monarques espanyols hi van lliurar els premis Impulsa, de la Fundació Príncep de Girona, i tot seguit van acudir al sopar privat de la fundació. En l’acte dels premis, Felipe VI va coincidir amb el president de la Generalitat, Artur Mas. En el discurs va intercalar el català i el castellà i va reivindicar el títol de princesa de Girona per a la seva filla Leonor. Per a ell –va afegir– va ser un honor ostentar aquest títol nobiliari.

Felipe VI vol fer ‘més present’ la corona espanyola a Catalunya per transmetre ‘missatges de respecte, entesa i convivència’. Va aprofitar la primera visita oficial per fer un discurs de mà oberta als catalans, reconeixent-ne la llengua i la cultura com a signes d’identitat, però també per a defensar novament que en una ‘Espanya plural’ hi cap tothom. I aquí va subratllar la voluntat de tenir-hi un paper actiu, per a acostar la monarquia al territori i fer-hi més visites per a afavorir l’entesa.

Per començar el discurs va dir que, aquests darrers anys, ell i la reina havien fet ‘visites freqüents’ a Catalunya. Uns viatges que, segons que va dir, els havien permès de ‘conèixer i comprendre millor’ tant la seva realitat com ‘el sentir i el pensar’ dels catalans.

Tot seguit va desgrana els trets que, segons ell, han forjat ‘el segell distintiu’ dels catalans. En destacà l’amor a la terra ‘i en especial a la llengua i la cultura’, la capacitat emprenedora, la mirada cap a l’exterior o ‘l’esperit reflexiu i crític’.

Per aquestes qualitats –va afegir–, els catalans han estat ‘respectats, admirats i estimats’. I en aquest punt va tornar a dir que, en un ‘estat plural’, tothom hi cap, perquè precisament el caràcter català ‘ha contribuït al progrés general d’Espanya en conjunt’.

Primer viatge fora de Madrid

La proclamació de Felipe VI va ser interpretada com una maniobra arran del procés sobiranista i la incapacitat de Juan Carlos d’encarar-lo. Tot i que Mas va retreure que no havia sentit res de nou en el discurs del rei espanyol, el cap de setmana va parlar del paper de moderador i àrbitre que podia tenir el nou rei espanyol per a desencallar les relacions entre Catalunya i Espanya. Ara, Mas també va dir amb claredat: ‘Independentment de què facin ells, nosaltres seguirem la nostra via.’ 

El primer viatge del nou rei ha estat a Girona, d’on ha estat príncep fins ara, però la ciutat ja fa temps que rebutja aquest títol nobiliari. S’hi han fet nombroses concentracions antimonàrquiques, i avui se n’ha fet una altra.

A més, l’Ajuntament de Girona ja ha fet saber que no vol que la infanta Leonor, filla de Felipe, passi a tenir el títol que fins ara ostentava el seu pare. ‘L’any 1981 es va votar per unanimitat una moció promoguda pel regidor de la UCD i el del PSUC, que demanava a la casa reial que vingués a investir el príncep Felip com a príncep de Girona. Això avui és impensable, no passarà. De l’Ajuntament de Girona no sortirà cap petició com la que va sortir el 1981. No crec que es vulgui potenciar el títol de princesa’, va dir fa pocs dies el batlle, Carles Puigdemont. I hi insistí: ‘No es farà cap pas per demanar que utilitzi aquest títol ni serà convidada a cap acte d’investidura com es va fer l’any 1990 amb el príncep.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any