ERC, ICV-EUiA i CUP surten al carrer per la república i l’autodeterminació

  • La manifestació porta per lema 'Cap pacte, cap rei. El poble català decideix'

VilaWeb
Redacció
22.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una trentena d’organitzacions polítiques, sindicals i socials han convocat aquest matí una marxa ciutadana a Barcelona contra la proclamació del nou rei espanyol, Felipe VI. Amb el lema ‘Cap pacte, cap rei. El poble català decideix, la marxa ha servit per a exigir el dret d’autodeterminació i per a denunciar ‘l’esgotament del règim del 78’. Els manifestants, un miler, han anat de la plaça de la Universitat a la de Sant Jaume. Entre els partits convocants, hi havia ERC, ICV, EUiA i la CUP. 

Els portaveus de la plataforma organitzadora, Rosa Cañadell i Carles Riera, destacaven dos eixos de la marxa: la reivindicació de la igualtat entre homes i dones i l’exigència de sobirania. Han recordat que Juan Carlos havia estat designat pel dictador Francisco Franco i que això és una mostra de la ‘continuïtat del règim’. ‘No volem aquest règim’, han dit.


Els organitzadors titllen la monarquia espanyola de ‘institució antidemocràtica i caduca’ i defensen el dret d’autodeterminació dels catalans per decidir quina relació ha de tenir amb els altres pobles del món. Cañadell, com a portaveu de les organitzacions, animava fa uns dies la ciutadania a girar full per trencar amb el model actual i avançar cap a ‘una societat democràtica i de la gent’.

‘Cap pacte no podrà substituir mai el dret d’autodeterminació del poble català’, diuen. I, doncs, expressen que l’única via possible és ‘obeir la voluntat popular’ dels catalans.

Les organitzacions convocants són: són Intersindical-CSC, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Comissió Internacional de Ciutadans Europeus (ICEC), Ara o Mai, Catalunya Diu Prou, Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Treballadors per la Independència (sectorial laboral de l’Assemblea Nacional Catalana), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Joves d’Esquerra Verda (JEV), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Partit dels i les Comunistes de Catalunya (PCC), CIEMEN, Arran, Endavant, Moviment de Defensa de la Terra (MDT), Coordinadora Sindical Obrera (COS), CADCI, Procés Constituent, Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC), Sobirania i Progrés, Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i la Fundació Francesc Macià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any